Michal Lendel Správy

Kritika parkovania v Košiciach: Mesto reaguje... musia vodiči naďalej platiť?

Mesto odmieta kritiku SDKÚ-DS a považuje ju za vytĺkanie politického kapitálu pred voľbami do VÚC. Podľa hovorkyne Košíc Viktorínovej mesto vec rieši a celému problému sa bude venovať na najbližšom konaní zastupiteľstva. Majú vodiči aj naďalej platiť za parkovanie?

Ilustračný obrázok k článku Kritika parkovania v Košiciach: Mesto reaguje... musia vodiči naďalej platiť?
Zdroj: TASR

Až do vyjasnenia právnych názorov platí súčasný stav…

Mesto Košice rieši protest prokuratúry voči minuloročnému uzneseniu mestského zastupiteľstva, ktoré schválilo zmluvu so spoločnosťou EEI o prenájme verejných platených parkovacích plôch. „Mesto na protest prokurátora reagovalo žiadosťou o predĺženie 30-dňovej lehoty až do konania najbližšieho mestského zastupiteľstva,“ uviedla dnes hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová. Až do definitívneho vyjasnenia právnych názorov pritom podľa mesta platí súčasný stav, a teda za parkovanie v spoplatnených zónach musia vodiči zaplatiť.

30-dňový odklad pre mesto

Prokuratúra v auguste napadla uznesenie mestských poslancov, ktoré podľa nej nie je v súlade so zákonom o cestných komunikáciách a obecnom zriadení. Odvoláva sa na text zákona s tým, že len mestské zastupiteľstvo môže všeobecne záväzným nariadením určiť, kde sa má parkovať a koľko sa má platiť za parkovanie, pričom výber parkovného je príjmom mesta.

Dôvodom žiadosti o odklad 30-dňovej lehoty voči protestu prokuratúry je podľa magistrátu komplikovanosť prípadu, keďže na danú vec nemá jednotný názor ani samotná prokuratúra v rámci SR. „V Košiciach bolo sedem podaní na prokuratúru v tejto veci zamietnutých, v Prievidzi podala prokuratúra protest a mesto sa s prokuratúrou súdi,“ uviedla Urik Viktorínová.

Mesto obviňuje SDKU-DS z vytĺkania politického kapitálu

Vyjadrenia predstaviteľov SDKÚ-DS kritizujúce vedenie mesta za prenájom plateného parkovania, ako aj údajnú nečinnosť v kauze po proteste prokurátora označil magistrát za politizáciu veci. „Dnešnú tlačovú konferenciu SDKÚ považujeme za predvolebnú kampaň kandidátov do volieb VÚC. Na jednej strane nepriniesla žiadne nové informácie a na druhej mnohokrát zavádzala. Je z nej zjavné, že ani netušia, čo sa vo veci deje a ich jediným cieľom bolo podať podnet a ďalej z veci vytĺkať politický kapitál,“ konštatovala hovorkyňa.

V súvislosti s vyjadreniami SDKÚ-DS o nezákonnosti prenájmu parkovísk a platenia parkovného magistrát odmieta „nebezpečné navádzanie občanov na neplatenie parkovného“. Podľa mesta ide o výlučne odborný právnický problém, ktorý musí byť vyjasnený medzi odborníkmi. „S prokuratúrou komunikujeme a právnici protest analyzujú,“ povedala Urik Viktorínová.

Za návrh hlasoval aj poslanec SDKÚ

Hovorkyňa mesta ďalej konštatovala, že Rastislav Trnka ako poslanec SDKÚ-DS v miestnom zastupiteľstve Staré mesto za návrh riešenia parkovania hlasoval a dokonca voči nemu nevzniesol žiadne námietky, pričom teraz sám podal protest na prokuratúru.

Podľa SDKÚ ide o nezákonný prenájom

Predstavitelia SDKÚ-DS vyzvali vedenie mesta, aby povedalo obyvateľom, či majú v meste naďalej platiť za parkovné. „Krajská prokuratúra podala v auguste protest voči prenájmu verejných platených parkovísk súkromnej spoločnosti EEI. V tom proteste sa píše, že tento prenájom je nezákonný. Mesto do 30 dní nekonalo a teraz naozaj nevieme, či občania skoro celý rok platili parkovné súkromnej spoločnosti nezákonne a či majú platiť parkovné ďalej, pretože, ak je nezákonný prenájom, logicky je nezákonné aj platiť parkovné,“ uviedol pred novinármi podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM