Marcel Páleš Správy

Kritika za múr na Luníku... Mesto: Akúkoľvek segregáciu odmietame!

Výhrady Európskej komisie? Vedenie mesta Košice dôrazne odmieta akúkoľvek segregáciu, naopak po rokoch sa snaží problém neprispôsobivých občanov systémovo riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Kritika za múr na Luníku... Mesto: Akúkoľvek segregáciu odmietame!
Zdroj: TASR

Vyhlásila to dnes hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová v reakcii na medializovanie výhrad Európskej komisie (EK) voči výstavbe múru na parkovisku na sídlisku Luník VIII.

Prídu sa na to z EÚ pozrieť osobne?

"Pozývame zástupcov EK do Košíc, aby sa prišli osobne presvedčiť o tom, aký je tento problém vážny a aby sa osobne rozprávali s Košičanmi, ktorých sa tento problém denne dotýka,“ povedala Urik Viktorínová.

O osude stavby má podľa nej rozhodnúť stavebný úrad, ktorý v konaní o dodatočnom povolení, či bude stavba múru zlegalizovaná, alebo bude nutné ho zbúrať. „Múr na Luníku VIII je čierna stavba a mestská časť Západ, ktorá ho dala postaviť porušila zákon,“ pripomenula hovorkyňa Košíc. Zdôraznila pritom, že mestská časť nemala na stavbu povolenie od majiteľa pozemku, ktorým je mesto Košice.

100 metrov dlhý, dva metre vysoký

Múr postavili v júni tohto roku. Je dlhý 100 metrov a vysoký 2 metre. Postavili ho na základe sťažnosti občanov. Ako už pred časom uviedol vedúci kancelárie starostu Marián Krajňák, sťažnosti občanov registrovali už dlhšiu dobu: „Sťažnosti občanov z tejto lokality boli dlhodobejšie, avizované prostredníctvom komisie regionálneho rozvoja miestneho zastupiteľstva už pred dvoma rokmi. Na jej zasadnutí vo februári tohto roku bol prerokovaný zámer Oplotenie parkoviska Mikovíniho 61, s plánom realizácie v roku 2013 na zlepšenie situácie s nedostatkom parkovacích miest v tejto lokalite,“ povedal.

Na miestnom úrade nepripúšťajú, že by išlo o segregačné opatrenie, i keď priznávajú zvýšený výskyt krádeži. „Parkovisko bolo dlhodobo nevyužívané z dôvodu opakovaných krádeží a poškodení motorových vozidiel stojacich na jeho ploche. Plánované je parkovisko ešte osvetliť a zlepšiť tak situáciu i kvalitu bývania obyvateľov Lunika VIII,“ dodal Krajňák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM