Rôzne Správy

Križovatku ulíc Letná a Zimná uzavrú: Pozrite si zmeny v doprave vopred

Košičanov čakajú ďalšie obmedzenia v doprave. Na čo sa máme pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Križovatku ulíc Letná a Zimná uzavrú: Pozrite si zmeny v doprave vopred
Zdroj: TASR

V rámci modernizácie električkových tratí(MET) v Košiciach bude počas 25. a 26. marca tohto roku uzavretá pre automobilovú dopravu križovatka ulíc Letná, Zimná a Boženy Němcovej. Stavbári musia odtiaľ kompletne odstrániť všetky staré električkové koľajnice.

Autobusové linky budú odklonené

Počas kontrolného dňa na stavbe informovali o situácii viceprimátora mesta Martina Petruška zástupcovia spoločnosti Eurovia SK, ktorá práce realizuje, a Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

„Hlavný stavbyvedúci Kamil Kováč viceprimátora ubezpečil, že urobia všetko pre to, aby v pondelok (27.3.), respektíve už v nedeľu (26.3.) večer, bola križovatka opäť prejazdná,“ informoval Miroslav Sambor z Magistrátu mesta Košice.

V súvislosti s prácami na križovatke budú odklonené autobusové linky 19 a 22, ktoré nebudú zastavovať na zastávkach Technická univerzita a Poliklinika Sever.

Podľa Michaely Karaffovej povedie obchádzková trasa okolo Radnice Starého Mesta, kde spoje jednosmerne zastavia na Bačíkovej ulici, a cez Ulicu Československej armády, kde bude mimoriadna zastávka Zimná, ktorá bude umiestnená pri Tip-Tope. Na zastávke Amfiteáter zastavia spoje liniek 19 a 22 na stanovišti autobusov pri Tatranskej ulici.

Práce na stavbe MET napredujú podľa Petruška v súlade s harmonogramom. Ako povedal, DPMK zareagoval tiež na sťažnosti obyvateľov ohľadom absencie náhradnej linky, ktorá by ľudí odviezla v smere od mestskej časti Barca do mesta tak, aby mohli pri Rybe prestupovať na iné spoje.

„Od 1. apríla bude terajšia náhradná linka X4 jazdiť až k Rybe, takže predovšetkým obyvatelia z mestskej časti Barca tam budú môcť vystúpiť, a pokračovať vo svojej ceste po prestúpení na ďalší vyhovujúci spoj,“ vysvetlil Petruško.

Stožiare osadené na chodníkoch?

Ďalším z problémov, na ktorý poukázali niektorí Košičania, sú výkopy na stožiari trakčného vedenia na Moldavskej ceste a na Triede SNP. Sťažovatelia sa obávajú, že stožiare budú osadené na chodníkoch.

„Momentálne to tak síce vyzerá, ale stožiare nakoniec nebudú umiestnené v telese chodníkov. Zhotoviteľ diela robí v uvedených úsekoch prípravné práce, vrátane sondáží inžinierskych sietí. Práve preto to tam vyzerá tak, ako keby stožiare trakčného vedenia mali byť osadené uprostred chodníkov, aj keď tomu tak nebude,“ doplnil Petruško.

Stavbári, predovšetkým čo sa týka rekonštrukcie – modernizácie križovatky VSS, sú spokojní so spoluprácou s dopravnou políciou. „Každé ráno sú tu, zapnú výstražné majáky, dajú kužele, a doprava vďaka nim funguje neuveriteľne dobre,“ dodal riaditeľ košického závodu Eurovia SK Štefan Bálint.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM