Zuzana Vajayová Rôzne

KSK stále nerozhodol o prenájme akcií nemocníc

Ani po ďalšom rokovaní komisie na výber strategického partnera pre štyri nemocnice Košického samosprávneho kraja (KSK), ktoré sa konalo v pondelok 28. marca, nie je jasné, aký návrh predloží komisia poslancom zastupiteľstva KSK.

Informáciu poskytla TASR hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková. „Boli vypočutí zástupcovia obidvoch záujemcov, ktorí predložili ponuky na dlhodobý prenájom akcií – spoločnosti Vranovská investičná s.r.o. a AGEL SK, a.s. Komisia vyzvala obdive spoločnosti, aby vylepšili podmienky, ktoré v návrhu ponúkajú a aby tento návrh aj písomne deklarovali,“ spresnila Bobriková. Dodala, že po predložení písomných návrhov sa komisia stretne vo štvrtok 7. apríla, súťaž uzavrie a predloží návrh zastupiteľstvu KSK. O tom, kto bude strategickým partnerom pre štyri nemocnice, by mali rozhodnúť poslanci na riadnom rokovaní zastupiteľstva 18. apríla.

KSK vyhlásil obchodnú verejnú súťaž na najvhodnejší návrh na uzavretie zmluvy o dočasnom prevode akcií Nemocnice s poliklinikou Spišská Nová Ves, a.s., Nemocnice s poliklinikou sv. Barbory Rožňava, a.s., Nemocnice s poliklinikou Trebišov, a.s. a Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, a.s., ktorých majiteľom je KSK ešte 18. novembra 2010. Predmetom obchodnej verejnej súťaže je dočasný odplatný prevod akcií v týchto nemocniciach na dobu 20 rokov takému účastníkovi súťaže, ktorý splní kvalifikačné predpoklady uvedené v súťažných podmienkach a ktorého návrh zmluvy o dočasnom prevode akcií v NsP bude vyhlasovateľovi najviac vyhovovať.

„Do obchodnej verejnej súťaže na najvhodnejší návrh na uzavretie zmluvy o dočasnom prevode akcií nemocníc s poliklinikami vo vlastníctve KSK vstúpili traja záujemcovia, ktorí splnili súťažné podmienky. Boli to Unipharma, a.s., Vranovská investičná, s.r.o. a AGEL SK a.s. Všetci traja záujemcovia absolvovali proces právneho a ekonomického posúdenia za úplne rovnakých podmienok stanovených poradcom. Následne absolvovali aj informačné stretnutia vo všetkých štyroch nemocniciach s ich kompetentnými zamestnancami a členmi orgánov nemocníc. Do 27. januára mali všetci traja záujemcovia lehotu na predloženie ponúk,“ informovala ďalej Bobriková.

Komisia Zastupiteľstva KSK na výber strategického partnera pre štyri nemocnice s poliklinikami zasadla v pondelok 31. januára, aby otvorila obálky so súťažnými návrhmi, ktoré predložili záujemcovia podľa pravidiel obchodnej verejnej súťaže. Návrhy predložili dve spoločnosti – Vranovská investičná s.r.o. a AGEL SK, a.s. Spoločnosť Unipharma, a.s. návrh nepredložila. Vo svojom písomnom vyjadrení oznámila, že vzhľadom na súťažné podmienky a požiadavky zadávateľa je pre ňu dočasný prevod akcií nerentabilný a ekonomický nevýhodný.

„Komisia návrhy podrobne preštudovala a vyhodnotila ich formálnu, právnu a ekonomickú stránku. Prvé závery predložila 14. februára, ale keďže išlo o rozsiahle a podrobné materiály, požiadala poradcu o dôkladnú analýzu predložených ponúk. Komisia sa k ponukám stretla opakovane. Jej členovia porovnávali ponuky od dvoch záujemcov, požiadali o stretnutie so zástupcami obidvoch spoločnosti, ktoré podali návrhy, aby im mohli položiť doplňujúce otázky,“ uzavrela hovorkyňa KSK.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM