Lenka Fedorová Správy

Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Košiciach natrafiť!

Psy, ktoré majú svoj domov v Košiciach, sa počítajú v tisíckach. A medzi nimi sa nájdu aj také, ktoré sú v rámci svojho plemena jediným zástupcom v meste...

Ilustračný obrázok k článku Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Košiciach natrafiť!
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Asi nikoho neprekvapí fakt, že najviac psov v Košiciach je zaevidovaných ako kríženci. K dnešnému dňu je ich viac ako 2 500. O tom, ktoré ďalšie plemená v metropole východu jasne dominujú, sme písali len nedávno v našom článku.

My sme sa však teraz zamerali na psie plemená, ktoré sa v našich končinách príliš často nevyskytujú. A vzhľadom na množstvo plemien havkáčov bolo z čoho vyberať. Z niektorých plemien nájdete v Košiciach len jedného zástupcu a práve spomedzi nich sme vybrali rovných päť takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

Už ste niekedy napríklad počuli o tomto plemene zo severovýchodného Škótska? Aberdeensky teriér býva často zamieňaný so škótskym teriérom. Plemeno však vzniklo v meste Aberdeen a zvykne sa používať k likvidácii malých škodcov.

Teriéry sú vo všeobecnosti medzi psíčkarmi veľmi obľúbení. Zatiaľ čo yorkshirský teriér je v Košiciach najrozšírenejším plemenom, Airedalského teriéra v meste často nestretnete. Tento havkáč je však vďaka svojej veľkosti v porovnaní s inými teriérmi považovaný za „kráľa teriérov“.

Na opačnom konci v pomyselnej škále veľkosti teriérov by sme našli plemeno Dandie Dinmont. A na takéhoto psa taktiež môžete v Košiciach naraziť. Plemeno má dlhé telo, avšak krátke nohy. Nezameniteľný je vďaka svojmu typickému „príčesku“ na hlave.

Ak premýšľate nad tým, že by ste si radi zadovážili priateľské, rodinné a zároveň málo známe plemeno, možno vás osloví Eurasiér. Toto plemeno je taktiež evidované v našom meste. Vyznačuje sa napríklad tým, že je veľmi priateľské ako k svojej rodine, tak aj k cudzím ľuďom. Netreba však zabúdať na to, že nakoľko sa Eurasiér svojím vzhľadom podobá na špica, starostlivosť o jeho srsť môže byť náročná.

Naopak nenáročnú starostlivosť o srsť má plemeno Kooikerhondje, ktoré uzatvára náš výber nevšedných havkáčov evidovaných v Košiciach. Psík má veľmi rád vodu a toto plemeno sa tiež vyznačuje aj tým, že býva veľmi závislé na svojej rodine, ktorej je však verné a snaží sa jej urobiť všetko, čo jej vidí na očiach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM