Ladislav Rovinský Rôzne

Kto zodpovedá za čistenie komunikácii v Košiciach? Primátor...

Chcete vedieť, kde sa sťažovať, prečo nie sú cesty a chodníky odpratané. Zisťovali sme to za Vás a výsledok...

Námestníci primátora mesta Košice tým poverení nikým neboli. Námestníci primátora zastupujú primátora mesta a sú volení mestským zastupiteľstvom z radov poslancov. Za svoju činnosť zodpovedajú mestskému zastupiteľstvu a primátorovi a sú oprávnení vykonávať právomoci vyplývajúce z písomného rozdelenia pôsobnosti a osobitného splnomocnenia primátorom.

  1. MUDr. Vargovčák nezodpovedá za čistenie komunikácií ani náhodou…
  2. Bc. Mikuláš Čečko? Podľa www.kosice.sk má splnomocnenie konať v mene primátora v oblastiach: a) čistota a údržba verejných priestranstiev – okrem ciest a miestnych komunikácií, b) civilná ochrana (a ďalšie činnosti, netýkajúce sa čistením komunikácií).

Takže cesty nie, možno by sme sa ho mohli pýtať na chodníky… 3. Žeby Ing. Jozef Filipko? Bol síce poverený výkonom osobitných úloh a činností, čistenie komunikácií sa medzi ne nedostalo… Z volených predstaviteľov to teda ostáva na primátorovi.

Kto z úradníkov magistrátu zodpovedá za čistenie komunikácií?

Riaditeľ magistrátu a niekde hlboko pod ním vedúci oddelenia správy komunikácií a jemu podriadení vedúci referátov. //(Riaditeľa magistrátu síce zastupujú traja zástupcovia riaditeľa, ani jeden však nie je zodpovedný za zimnú údržbu. Zástupcovia riaditeľa sú zároveň vedúcimi oddelenia komunálneho práva, oddelenia ekonomického a oddelenia strategického rozvoja.) // Keď treba niečo riešiť, nikoho zodpovedného na najvyšších úrovniach vlastne niet.

V Košiciach vyhnať sneh z ulíc, to je ako chytať zaj.ka za chvost… Čistenie komunikácií má na starosti vedúci oddelenia správy komunikácií a jemu podriadené referáty.

1. Referát správy komunikácií. Má pod palcom 33 dôležitých úloh, medzi nimi aj úlohy týkajúce sa zimnej údržby komunikácií • usmerňuje, koordinuje a spolupracuje s dodávateľmi pri príprave harmonogramov čistenia komunikácií a harmonogramov zimnej údržby, • kontrola výkonu zimnej údržby a čistoty na území mesta Košice, • zabezpečovanie a realizácia opráv a výstavby križovatiek a tiež koordinácia pri poruchách v zjazdnosti a schodnosti komunikácií, • zabezpečovanie a vykonávanie činnosti dispečera (povinnosť nahlasovať zmeny alebo poruchy a riešiť ich, evidovať poruchy a tieto nahlasovať v súlade s dohodnutými podmienkami, evidovať dopravné nehody, ktorých príčinou bola komunikačná závada, evidovať nahlásené havarijné prekopávky … viesť evidencie o poruchách, havarijných prekopávkach a o výkone zimnej údržby,…), • kontroluje čistenie ulíc, parkovísk, zastávok MHD, chodníkov, obchodných centier, vysypávanie pouličných košov samostatne a tiež za účasti dodávateľa, • usmerňuje dodávateľov hlavne po stránke spôsobu údržby a ošetrovania komunikácií v zimnej údržbe, upozorňuje na nedostatky a kontroluje ich odstraňovanie a spolupracuje s jednotlivými MČ vo veci čistenia komunikácií, prípadne odstránenia nedostatkov, • spolupracuje pri vypracovaní operačného plánu zimnej údržby za mesto Košice a vyhotovuje mapy pre zimnú údržbu, 2. Čiastočne aj referát dopravy. Má 9 úloh, z toho 1 vo väzbe na zimnú údržbu • koordinuje výkony zimnej údržby a letnej čistoty, koordinuje výstavbu križovatiek.

Počkáme na jar a na upratovanie ?

Ostatné sneženie zakrylo na niektorých miestach mesta neporiadok a odkrylo neporiadok na radnici. Akcieschopnosť radnice je slabá. Snežiť začalo pred týždňom a štyri dni po skončení sneženia to vyzerá tak, že si budeme musieť počkať na jar a upratovanie – po voľbách.

Takže keď si to zhrnieme. MMK sa tvári, že situáciu má pevne pod kontrolou a cestné komunikácie, chodníky a zastávky MHD odpratáva priebežne. No robí to už 4 resp. 5 deň. Občania Košíc dokážu pretrpieť veľa, hlavne keď vidia veci v pohybe, no nevidia ani poriadne odpratané chodníky, ani cesty, ani zastávky, ani priechody pre chodcov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM