Tlačové správy

Kúpele Nimnica sú minerálnou perlou Slovenska

Najmladšie slovenské kúpele zachytili trend a investujú do nových služieb. V roku 2010 bolo uvedené do prevádzky medicínske wellness centrum. V prvej etape rekonštrukcie kúpeľného domu (KD) Balnea Grand, predtým Balneoterapie, vznikli nové priestory masáží, vodoliečby, elektroliečby a telocvične.

Ilustračný obrázok k článku Kúpele Nimnica sú minerálnou perlou Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Nové wellness znamená výrazný zlom v kvalite poskytovaných služieb, čím sa kúpele dostali na úroveň najlepších slovenských kúpeľov.

kúpeľov Martin Pavlík k tomu poznamenáva: "V tomto trende budeme pokračovať. Už v najbližších mesiacoch pripravujeme veľké investičné akcie. V januári 2014 začneme rekonštruovať vnútorný bazén, ktorý by sme chceli opäť otvoriť už v polovici februára 2014. Investícia si vyžiada cca 500 000 eur. Nový bazén bude nerezový, relaxačný, s pridávaním minerálnej vody, doplnený sedacími lavicami, masážnymi tryskami na chrbát a chodidlá. Kompletnou výmenou prejde filtračný systém, okrem klasickej bude aj ozónová a UV filtrácia. V rámci estetickej časti budú kompletne prerobené obklady, strop, doplní sa výkonnejšia klimatizácia. Ide o ďalšie zvýšenie kvality, tak, aby Kúpele Nimnica spĺňali náročné štandardy špičkových kúpeľných zariadení a služieb. Okrem investícií, neustále rozširujeme okruh služieb, čo sa prejavuje aj tým, že máme kvalitný zdravotnícky personál. Ten tvorí 40 zamestnancov. Máme tu lekárov so špecializáciou FBLR, zdravotné sestry, rehabilitačných pracovníkov, fyzioterapeutov, masérov a ostatný zdravotnícky personál. Predpokladám, že zamestnanosť sa u nás bude zvyšovať aj v budúcnosti.“

Na obnovu čakajú v Kúpeľoch Nimnica aj historicky staršie ubytovacie zariadenia. Tieto slúžili už počas výstavby priehrady na ubytovanie stavbárov a neskôr sa adaptovali na kúpeľné domy. Od roku 1995 sa postupne zrekonštruovali KD Manín, Veritas a Caritas. V súčasnosti poskytujú štandardné ubytovanie I. kategórie v jedno a dvojlôžkových samostatných aj bunkových izbách s vlastným hygienickým zázemím, balkónmi, TV, rádiom a internetovým pripojením. KD Salvator a Salus prešli čiastočnou modernizáciou (zateplenie, oprava strechy, výmena okien) a zatiaľ čakajú na zdroje kompletnej rekonštrukcie, ktorá je potrebná, pretože už nezodpovedajú kvalitou súčasným požiadavkám na štandardné ubytovanie.

Najširšie spektrum liečených ochorení

Kúpeľom Nimnica sa darí zvyšovať aj počty samoplatcov, čo je súčasný trend v kúpeľníctve. Je to dôsledok opatrení Ministerstva zdravotníctva spred dvoch rokov, keď výrazne poklesol počet pacientov skupiny B, ktorej poisťovne hradia iba časť nákladov. Keďže Kúpele Nimnica nepatria počtom 400 používaných lôžok k najväčším kúpeľom na Slovensku, ich ďalší rozvoj je v neustálom zvyšovaní kvality a špecializácie v oblastiach, kde už teraz dosahujú najlepšie výsledky. Po Bardejovských kúpeľoch liečia najširšiu indikačnú škálu ochorení, a to choroby obehového, tráviaceho, pohybového a dýchacieho ústrojenstva, z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, onkologické, nervové, ženské a choroby z povolania. Najviac pacientov sa v Kúpeľoch Nimnica lieči na ochorenia kardiovaskulárne, dýchacieho systému a pohybového aparátu, pretože tunajšia jedinečná minerálna voda je vysoko mineralizovaná, uhličitá, hydrogénuhliči­tanovo – sodná, jódová, so zvýšeným obsahom hydrogénuhliči­tanov, slabo kyslá, studená, hypotonická. Priaznivo pôsobí najmä pri liečbe vysokého krvného tlaku a pohybového aparátu, kde sa podáva formou uhličitých kúpeľov, dýchacieho ústrojenstva – využíva sa na inhalácie a pitné kúry sa podávajú pri liečbe tráviaceho ústrojenstva. Bola objavená pri výstavbe priehrady v roku 1953.

Wellness v kúpeľoch

Kúpele zachytili aj trend wellness služieb, ktoré sú veľmi populárne v posledných troch rokoch. Preto sem smerujú investície a vedenie kúpeľov v nich vidí ďalší priestor na rast klientely. Vrátane zahraničnej. Perspektívni by mohli byť hlavne klienti z Českej republiky, keďže to do Nimnice majú blízko, od hraníc cca 20 km. Vítaní sú však aj Ukrajinci, Rusi, Francúzi. Okrem zdravotných pobytov, v kúpeľoch zaznamenali aj zvýšenú požiadavku na relaxačné a wellness 4 až 6-dňové pobyty najmä zo strany žien, dvojíc, partií mladých priateľov vo veku od cca 25 do 45 rokov. Tí si prídu do kúpeľov oddýchnuť od denného pracovného tempa. Uprednostňujú aktívny relax, s prechádzkami v prírode, v ponuke je aj multifunkčné ihrisko, požičovňa bicyklov, fitnescentrum, stolný tenis, biliard, futbal, divadelné a folklórne podujatia, hudobné a tanečné večery, animačné programy a kurzy, či organizované výlety. Klienti si však radi užijú aj masáže, masážne vane, uhličitý kúpeľ, či soľnú jaskyňu. Soľná jaskyňa je umelý priestor nasýtený minerálmi, pobyt v ňom je relaxačný a liečivo pôsobí na viaceré ochorenia. Je prístupná hosťom kúpeľov aj verejnosti. Kúpele sú však vhodné pre všetky vekové kategórie, od detí ako podporná liečba pre alergikov, cez aktívnu generáciu samoplatcov ako prevencia, až po starších pri liečbe pooperačných stavov a chronických chorôb. Práve seniori nad 60 rokov tvoria až 70 % celkových návštevníkov, kúpele však mienia osloviť svojou ponukou aj skupinu od 40–60 rokov.

Dopravné spojenie

Okrem pravidelnej autobusovej dopravy s mestami Púchov (4 km) a Považská Bystrica (11 km), majú kúpele zabezpečenú zmluvnú kúpeľnú taxislužbu, ktorá hosťom poskytuje krátke trasy napríklad do Púchova, turistickej lokality Nimnica Salaš, ale podľa požiadaviek aj dlhšie výletné trasy. O možnostiach dopravy do a z Kúpeľov Nimnica sú hostia informovaní už na pozvánke, prípadne na recepcii počas pobytu. V prípade potreby sú zabezpečené aj informácie o jednotlivých autobusových a vlakových spojoch.

Viac informácií na: www.kupelenimnica.sk

Kúpele Nimnica
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM