Rôzne

Kuriózne dianie na košickom konzervatóriu: Z rómčiny maturujú aj nerómovia!

Skutočne jedinečnosťou košického Konzervatória Exnárova je okrem toho, že vychováva špičkových umelcov a pedagógov, aj možnosť maturovať z rómskeho jazyka. O ten je dokonca záujem aj medzi nerómskymi študentmi.

Ilustračný obrázok k článku Kuriózne dianie na košickom konzervatóriu: Z rómčiny maturujú aj nerómovia!
Zdroj: TASR

Hudbu, spev, tanec a hudobno-dramatické umenie ponúka študentom košické Konzervatórium Exnárova. Ide o šesťročné denné štúdium, v ktorom je štvrtý ročník ukončený maturitnou skúškou a šiesty absolventskou skúškou. Špecialitou tejto strednej školy je možnosť maturovať aj z rómskeho jazyka.

Škola neprodukuje nezamestnaných

„Najviac žiakov sa nám hlási na herectvo, veľký záujem je tiež o tanec, spev patrí už tradične medzi naše silné odbory. Z hudobných nástrojov je najpríťažlivejšia gitara a bicie, ale máme záujemcov aj o klasické nástroje, či už sláčikové, klávesové alebo dychové,“ povedal riaditeľ konzervatória Róbert Galovics.

Po absolventskej skúške dostáva študent absolventský diplom s právom používať neakademický titul „diplomovaný umelec“ – Dis.art. Stáva sa kvalifikovaným pedagógom pre základné umelecké školy (ZUŠ), centrá voľného času, môže sa uplatniť ako kultúrny osvetový pracovník alebo ako aktívny umelec. Veľa absolventov odchádza študovať ďalej na vysoké školy, a to nielen umeleckého smeru, ako je bratislavská VŠMU, Akadémia umení v Banskej Bystrici či JAMU v Brne.

Mnohí nájdu uplatnenie ako pedagógovia na ZUŠ po celom Slovensku, ďalší sa realizujú ako umelci v rôznych divadlách, orchestroch či súboroch. „Hoci sme taká profilová škola, vlastne nevytvárame nezamestnaných, lebo v podstate všetci si nájdu uplatnenie,“ konštatoval riaditeľ.

Maturovať sa dá aj z rómskeho jazyka

Konzervatórium od svojich počiatkov v 90. rokoch 20. storočia prijímalo na štúdium mnohých talentovaných rómskych žiakov, a stalo sa prvou školou na Slovensku, kde sa maturovalo z rómskeho jazyka. „Nás teší, že aj veľa nerómskych žiakov sa prihlási na rómsky jazyk a aj dobrovoľne maturujú z tohto predmetu, čo si myslím, je dobrá vizitka,“ uviedol Galovics. Pýchou školy je, že Silvia Galyášová získala v rámci celej EÚ ako prvá učiteľka rómskeho jazyka prestížnu cenu Európsky učiteľ jazykov.

V škole pôsobí ľudový, komorný, jazzový a muzikálový orchester, a dievčenský zbor Tempo. „Orchestre a zbor školy vystupovali na rôznych významných podujatiach, napríklad pred švédskym kráľom Karlom Gustavom, holandskou kráľovnou Beatrix či anglickou kráľovnou Alžbetou II.,“ priblížil Galovics. Škola sa môže pochváliť aj ďalšími úspechmi svojich študentov na rôznych umeleckých súťažiach a prehliadkach doma i v zahraničí.

Na košickom konzervatóriu možno maturovať aj z rómskeho jazyka: Záujem o to majú
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM