Zuzana Vajayová Rôzne

Kvapka krvi: Každý darca je hrdina

Dňa 14. júna po celom svete oslavujú Svetový deň darcov krvi s aktivitami pre zvýšenie povedomia o potrebe bezpečnej krvi a krvných produktov a poďakovaním dobrovoľným bezpríspevkovým darcom krvi.

Heslo tohtoročnej kampane je „Každý darca krvi je hrdina“. Jeho hlavnou myšlienkou je, že každý z nás sa môže stať hrdinom tým, že daruje krv, hoci si uvedomujeme , že ide o „tichých“, neospevovaných hrdinov, ktorí zachraňujú životy každý deň cez darovanie krvi.

Každý rok krajiny po celom svete v každom regióne organizujú obrovské množstvo akcií a aktivít, aby oslávili tento deň. Konajú sa futbalové zápasy, koncerty…

WHO a partneri sa rozhodli tento rok pracovať s myšlienkou, že každý z nás sa môže stať hrdinom tým, že daruje krv. „Každodenný hrdina“ reaguje na okamžité potreby, bez ohľadu na podmienky a svoje vlastné potreby. Dobrovoľní darcovia krvi pochádzajú zo všetkých spoločenských vrstiev, všetkých regiónov, sú zástancami rôznych náboženstiev, sú rôzneho veku.

Cieľom Svetového dňa darcov krvi bude zvýšiť povedomie o potrebe bezpečnej krvi a krvných produktov a zároveň poďakovaním všetkým dobrovoľným darcom krvi pre ich život zachraňujúce darovanie krvi.

Transfúzia krvi a krvných produktov pomáha zachrániť milióny životov ročne. To môže pomôcť zlepšiť kvalitu života pacientov so život ohrozujúcimi stavmi a podporiť komplexné lekárske a chirurgické postupy. V mnohých krajinách dopyt prevyšuje ponuku a krvi je nedostatok. V súčasnej dobe si v 62 krajinách zabezpečujú krvné zásoby na základe 100 % alebo viac než 99,9 % dobrovoľným bezpríspevkovým darovaním krvi. Avšak 40 krajín stále závisí od platených darcov krvi.

Cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je aby všetky krajiny získavali krv výhradne od dobrovoľných a neplatených darcov krvi. Tento cieľ chce dosiahnuť do roku 2020. Symbolicky sa v krajinách, ktoré oslavujú Svetový deň darcov krvi, tvarujú „ľudské kvapky krvi“, na verejných miestach sa maľuje na červeno, čo slúži ako mocná symbolika dňa, kedy sa zhromaždia komunity, ktoré oslavujú bezpríspevkové darcovstvo krvi.

Ciele kampane:

  • poďakovať a posilniť sebavedomie tým, ktorí darujú krv pravidelne
  • inšpirovať ostaných, aby darovali krvi
  • zabezpečiť zdroje na oceňovanie darcov krvi

Téma „hrdina“ rezonuje aj vo vzťahu každodenných hrdinov napríklad hasičov, policajtov, záchranárov. To sú silné príbehy, ktoré spájajú ľudí s darcovstvom krvi. Zatiaľ čo všetka pozornosť sa zameriava na Olympijské hry 2012 v Londýne, krvné inštitúcie budú mať možnosť zamestnať športových „hrdinov“ na presadzovanie dobrovoľného darcovstva krvi na miestnej, národnej alebo medzinárodnej úrovni. Každý rok je určená hostiteľská krajina, v ktorej sa kampaň organizuje. Tento rok je to Soul v Kórejskej republike.

Medzinárodné organizácie: Svetová zdravotnícka organizácia, Medzinárodná federácia spoločností ČK/ČP, Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi, Medzinárodná spoločnosť krvnej transfúzie koordinujú tento deň a spolu s inými spoločnosťami sa podieľajú na oslavách tohto dňa.

Dňa 23. februára bola na počesť osláv vytvorená v Kórejskej republike najväčšia ľudská kvapka krvi, ktorá zaznamenala Guinnessov svetový rekord.

Viac informácií na: www.who.int/…looddonorday http://www.ifrc.org/…od-services/ www.redcross.sk

Kvapka krvi
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM