Ľubomíra Karmanová Rôzne Rôzne

Lea nám rozpovedala svoj nevšedný životný príbeh: Ako som sa stala modelkou známej značky v naozajstnej exotike

Naše dievčatá patria medzi tie najkrajšie. Potvrdzuje to aj prípad krásky z východu, ktorá očarila v ďalekej exotike. Lea sa stala fit modelkou prestížnej módnej značky, no pochváliť sa môže aj ďalšími zaujímavosťami z jej nevšedného života.

Ilustračný obrázok k článku Lea nám rozpovedala svoj nevšedný životný príbeh: Ako som sa stala modelkou známej značky v naozajstnej exotike
Zdroj: Dnes24.sk

Lea Daniš v jej veku zažila viac, ako sa niektorým podarí za celý život. Jej veľkou vášňou je cestovanie, zahrala si vo filme a na Srí Lanku ju dostala prestížna módna značka. Vďaka modelingu sa jej podarilo spoznať naozajstnú exotiku. Srí Lanka ju však opantala natoľko, že sa tam rozhodla mať aj vlastnú svadbu.

Z vášho bohatého životopisu zaiste väčšinu zaujme predovšetkým toto: fit modelka pre Victoria´s Secret na Srí Lanke. Na prvý pohľad atraktívna práca v exotickej krajine. Ako ste sa k tomu dostali?

Modeling som ja osobne vždy brala ako spôsob hádajte na čo? Áno, na to moje cestovanie. Človek má pokryté výdavky, zarobí a ešte aj cestuje, v spojení s mojimi ďalšími radôstkami – fashion a fotením, to bola perfektná kombinácia. Okrem Číny som fotila na Slovensku, Čechách, Anglicku a Turecku, takže portfólio bolo. No modeling som vnímala ako bokovku, hobby. Po Číne som sa vrhla do môjho fachu a zakotvila v TV Markíza. No ani po pár mesiacoch mi spravodajstvo, hoci v top televízii, nezavoňalo, neustále naháňanie sa, holé fakty, kriminálne zápletky a politika. To som nebola ja. Túžila som skôr po reportovaní cestovných šou a lifestylových témach.

A tu prišla do rany Srí Lanka. Možnosť práce v agentúre, ktorá rozbieha novú televíziu o cestovaní, kultúre. Bingo! Povedala som si. To bolo presne to, čo som hľadala. No keďže Srí Lanka je, ako hovorím, Ríša divov, plány sa už priamo na mieste pomenili. Srílanský šéf nemal kúpenú ani kameru, ani štúdio, a čakal varenie z vody, tak sme sa nakoniec dohodli na inej spolupráci a ja som ostala ako jeho hlavný odborník na komunikáciu s vládou vo veci ochrany národného parku. To nevymyslíš! Ba čo viac, na ostrove v tom čase nakrúcal štáb z indického Bollywoodu a potrebovali bielych do záberov. Toto je Srí Lanka – ozaj krajina divov. A tak sa odštartoval kolotoč s nakrúcaním, ďalšími foteniami pre hotely a spa centrá a hudobnými klipmi. A tam niekde som už stretla fit modelku z Victoria’s Se­cret…

Čo bolo na tejto práci najnáročnejšie a naopak, čo vás v rámci nej najviac bavilo?

Ako hovoríte, na prvý pohľad práca snov. Možno aj na druhý. No každá minca má dve strany, samozrejme. Finančné podmienky a štandard sa rapídne zvýšili, vedela som to oceniť v porovnaní so životom pri práci v agentúre, bola som zrazu v hornej vrstve, byt, auto, top reštaurácie. S prácou samotnou som nemala problém, celkom ma to bavilo, hoci to už nie je o tej zábave pri fotení a pózovaní, ale o pravidelných fitingoch v presný čas s tímom dizajnérov. Je to o udržaní si mier, čiže žiadne priberanie, ale ani chudnutie. Je tam však malá tolerancia, veď sme len ľudia. Viac, ako s týmto, som však mala problém s kultúrou. Už som bola na Srí Lanke nejaký ten čas a chýbala mi Európa, najväčší problém bol, myslím si, jazyk. Hoci Srí Lančania vedia plynule po anglicky, ako bývala britská kolónia sú aj všetky nápisy po anglicky, v uvoľnenej atmosfére sa vracajú k svojej sinhálčine. Mne ako žurnalistke s podrezaným jazykom to veľmi nevyhovovalo. Fit modelka skúša oblečenie, spodné prádlo, športové sety, no keď tím odíde, vy musíte ostať, keby vás bolo treba. Máte rozvrh ako v škole, bola som medzi viacerými budovami v rôznych kútoch mesta. V stand-by režime máte veľmi veľa voľného času, čo je na jednej strane výhoda, na druhej nevýhoda. Ten čas som využila myslím si prakticky, začala som písať knihu, zážitky z môjho života na Srí Lanke, viac či menej uveriteľných veciach z zákulisia tohto celého. Verím, že do roka a do dňa uzrie svetlo sveta. Inak musím zdôrazniť, že pracovné prostredie, podmienky a celková starostlivosť VS tímu o mňa ako zamestnanca boli ako sen, s takýmto zaobchádzaním som sa ešte v žiadnej inej práci nestretla a zamestnávatelia v Európe sa majú čo učiť.

Riešite ako typická žena a navyše žena, ktorá má k svetu modelingu blízko, aj tzv. vysokú módu? Ktorí svetoví návrhári sú najviac podľa vášho gusta a prečo?

Mám veľa priateľov z oblasti módy, ktorí ňou žijú – fotenia, fashion blogy, večierky, nové kolekcie. Toto mi nie je také blízke, bola som vždy skôr ležérny kreatívec, ktorý robí nálety na špecifické kúsky v sekáčoch a potom ich pospája do kreácii s drahšími úlovkami – kabelky, topánky a kabátiky, tie musia byť na mieru a kvalitné, zvyšok sa poddá. Nedávno som videla dokument The True Cost (2015) a musím povedať, že v spojení s mojimi extrémnymi zážitkami z Ázie je to veľmi silný odkaz na tzv. “fast fashion”, ktorá nás ostatné roky hlce. Ak niekoho podporujem vrámci práce, tak našich slovenských dizajnérov, môj obľúbený je Martin Hrča.

Pomerne dlhší čas ste strávili na Srí Lanke. Aký je tam život?

Veľmi, veľmi, veľmi odlišný. Máte úplne iné problémy, niekedy riešite absurdné veci. Napríklad, že si voláte už tretí taxík, lebo šofér je niekde úplne mimo alebo kam sa pôjdete najesť, aby vám nevyštípali ústa. Alebo sa rozhodujete, či pôjdete cez víkend na potápanie s korytnačkami alebo radšej ostanete na sledovanie budhistického pochodu, kde ľudia visia zavesení na kovových hákoch. Namiesto odvzdušňovania radiátorov každý druhý deň utierate nánosy plesne z koženkovej sedačky a namiesto vŕtačky od susedov zatvárate okná pred šumom mora.

Príroda je nádherná, ayurveda centrá relaxu sú neuveriteľné a vily na plážach cenovo dostupné a neskutočné. Celá Srí Lanka je o vnútornom nastavení človeka, môže vás iritovať hluk a prach, nízke vzdelanie ľudí, jednotvárne jedlo alebo vám život na ostrove môže otvoriť srdce aj myseľ a zmeniť pohľad na materiálne veci. Prechádzky v budhistických chrámoch, joga, kopy čerstvého exotického ovocia, vyvaľovanie sa na plážach pri Indickom oceáne, filozofické debaty s miestnymi. Ja osobne som si prešla oboma. Človek pochopí, aké dôležité je mať naokolo “svojich” ľudí, s ktorými môžete zdieľať radosť aj starosť. Je to možno klišé, ale nikde som to tak nepocítila, ako práve na Srí Lanke.

Zvykli ste si na typicky pálivé srílanské jedlo?

Tak veru, dala som si šancu, ale po mesiaci trápenia som si povedala dosť. Ak v bistre požiadate o jemne pálivé, pôjde vám jazyk roztopiť. Keďže aj tie najmenej pálivé jedlá boli ale dosť mastné a 80 percent tvorila ryža, musela som si variť sama, keď som si chcela udržať prácu. (smiech)

Srí Lanka je krásna krajina, ktorá vďaka jej veľkosti sa dá precestovať doslova krížom-krážom. Čo vás na nej zaujalo najviac, obľúbili ste si skôr jej hory, alebo jej pláže?

To je pravda. Srí Lančania ani poriadne nevedia, aké majú šťastia. Stále mám pocit, že to nevedia poriadne využiť, ale ide to k lepšiemu, turisti pomaly prichádzajú, predsa len pred pár rokmi na ostrove ešte zúrila občianska vojna. Colombo rastie každým mesiacom, budujú sa nové obchody, hotely, nákupné centrá, spa. Mne prirástol k srdcu najviac juh krajiny, pláže a oceán vo mne vyvolávajú pocit slobody a tepla. Ležať na bambusovom lehátku, cucať kokosový orech a sledovať pritom chudučkého Srílančana, ako sa na zúrivej vlne prechádza po krajíčku surfu akoby nič, to bol pre mňa oddych. Určite stoja za to aj čajovníkové plantáže, výstupy na posvätné miesta, veľkolepé farebné chrámy, safari parky, každému podľa chuti.

Čomu všetkému sa venujete aktuálne? Aké sú vaše najbližšie plány?

Medzičasom som sa na Srí Lanke aj vydala a s manželom sme sa vrátili na Slovensko,aby sme nabrali síl z domáceho prostredia a začali zúročovať naše doterajšie práce. Aktuálne som dostala príležitosť pracovať pre OSN, sama som zvedavá, či splní moje očakávania. Popri tom stále horlivo rozvíjame viaceré aktivity – je to prienik cestovania, médií a mojej vášne, hudby.

S manželom máme zoskupenie Two On the Road, ktoré je tu pre všetkých, ktorí chcú nabrať inšpiráciu z našich ciest po svete, poradiť alebo si dať ušiť plán cesty na mieru. K tomu pridružujeme špecifický projekt – svadobnú cestovnú agentúru na Srí Lanke so sídlom v EÚ. Nazvali sme ju Marry Me Barefoot a stojíme na začiatku cesty, webstránka bude čoskoro hotová, sledujte info na Facebooku/Marry­MeBarefoot. Sami sme si svoju svadbu zorganizovali podľa snov na pláži a chceme ľuďom plniť ich sny, ako sme si splnili my tie naše.

Druhou je kniha. Verím, že sa o nej budeme v blízkej budúcnosti rozprávať už s výtlačkom na stole. Do tretice je tu hudba a spev, s ktorými som sa pohrávala už od mala a práve na Srí Lanke pod vedením muzikálových profesorov som dostala “požehnanie”. “Lea, máš veľký rozsah, je na čom pracovať." Viac mi nebolo treba a aktuálne pracujem na svojom hudobnom portfóliu ako Lea Danis Melody. Zatiaľ bolo pár kaviarenských vystúpení, pracujeme na štúdiovej nahrávke. Človek sa vyvíja a s ním aj jeho sny a priority, na to by sme mali myslieť, ak chceme byť šťastní a ozaj spokojní.

Foto: archív L. Daniš

Práca pre prestížnu módna značku ju dostala až na Srí Lanku
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM