Správy

Lekári v Šaci predviedli unikátny zákrok: Namiesto dvoch operácií bude stačiť len jedna!

Novú progresívnu metódu liečby defektu kĺbovej chrupky použili lekári v Nemocnici Košice - Šaca. V pondelok úspešne operovali 24-ročnú pacientku s rozsiahlym poškodením v zaťažovanej časti kolenného kĺbu. Na Slovensku sa dosiaľ tento problém riešil dvoma operáciami, pri novej metóde stačí jedna.

Ilustračný obrázok k článku Lekári v Šaci predviedli unikátny zákrok: Namiesto dvoch operácií bude stačiť len jedna!
Zdroj: TASR

Zákrok sa uskutočnil pod vedením vedúceho lekára Šport-artro centra Maroša Vargu. Ako uviedol, pri danej diagnóze sa bežne odporúča dvojdobá operácia. V prvej fáze sa odoberie chrupka z tela pacienta a následne sa kultivuje v laboratórnych podmienkach približne tri až štyri týždne. Potom pacient musí podstúpiť druhú operáciu, pri ktorej sa implantuje už kultivovaná chrupka. Nevýhodou tejto techniky je potreba dvoch operácií v rozsahu štyroch až šiestich týždňov.

„Výhoda operácie, ktorú sme vykonali u nás, spočíva v jednodobej operácii. Jednoducho sme artroskopicky zistili, že pacientka má rozsiahly defekt chrupky a implantovali sme doň počas jednej operácie špeciálnu matricu s označením CA-RES 1S. Ide o bezbunkový implantát, na ktorom po operácii dochádza k implantácii buniek chrupky regeneračnou schopnosťou pacientovho organizmu,“ vysvetlil Varga.

Pri novej metóde musí pacient šesť týždňov odľahčovať operovanú končatinu, čiže chodiť s pomocou bariel. Plná záťaž je povolená po troch až štyroch mesiacoch od operácie. „Samozrejme, pre pacienta je výhodné absolvovať jednu operáciu a vyriešiť problém naraz, ako podstúpiť ďalší operačný zákrok,“ konštatoval lekár.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM