Andrea Mesarčíková Rôzne

Lekári zaznamenávajú mierny nárast kolapsov z tepla

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach mierne stúpol v týchto dňoch počet pacientov s kolapsom a inými zdravotnými ťažkosťami z pretrvávajúcich horúčav.

Ako uviedla hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová, v internej ambulancii Centrálneho prijímacieho oddelenia na Rastislavovej ulici ošetrili od piatka (9.7.) do dnešného rána štyroch pacientov po kolapse z tepla, troch ľudí s náhlou cievnou mozgovou príhodou, pod ktorú sa mohli podpísať aj horúčavy a jedného pacienta so silnou dehydratáciou. Šlo zväčša o ľudí v dôchodkovom veku, z ktorých traja mali nad 80 rokov.
„Je tu badateľný nárast pacientov, pričom evidentne prichádzajú na ošetrenie najmä starší ľudia, ktorým teplo nejako uškodilo. Neraz sa pohybujú v čase najväčších páľav na priamom slnku alebo nedodržujú pitný režim. Problémom je, že ľuďom sa v takomto teple nežiada jesť ani piť, avšak prijímať tekutiny by sme v teple mali aj vtedy, keď nepociťujeme smäd,“ zdôraznil zastupujúci primár centrálneho prijímacieho oddelenia Juraj Mózeš, podľa ktorého zvýšený počet pacientov so zdravotným ťažkosťami z tepla svedčí o tom, že niektorí ľudia extrémne horúčavy stále podceňujú.
„Treba si uvedomiť, že nebezpečný nie je len pobyt na slnku, ale aj zdržiavanie sa v prehriatych nevetraných miestnostiach. Či sa človek pohybuje vonku alebo vnútri, mal by prijímať v takýchto teplých dňoch veľa tekutín a piť ich tým viac, čím je aktívnejší. Tiež je dobré často sa ochladzovať vlažnou vodou, hlavne na zátylku. Odporúčam používať aj klimatizáciu, avšak rozdiel medzi teplotou vonku a vnútri by nemal byť veľmi veľký,“ dodal Mózeš.
V internej ambulancii oddelenia urgentného príjmu UNLP na Triede SNP ošetrili od piatka do pondelka 64 pacientov, z toho štyroch po kolapse z tepla, čo nie je vzhľadom na pretrvávajúce počasie veľa. Vo všetkých prípadoch šlo o ľudí nad 70 rokov. Ďalší desiati, naopak, skôr mladší, boli ošetrení v súvislosti s alkoholom, s ktorým to predovšetkým muži napriek horúčavám zjavne preháňajú.
„Kedysi sme zaznamenávali v letnom období kolapsov oveľa viac, takže sa zdá, že osveta má svoj význam a ľudia dodržujú pitný režim lepšie než kedysi. To sa však už nedá povedať o striedmosti v alkohole. Pritom konzumovať alkohol je v horúčavách z viacerých dôvodov mimoriadne nebezpečné. Je totiž močopudný, v dôsledku čoho dochádza v organizme k strate tekutín. Spôsobuje tiež rozširovanie ciev, čím sa znižuje tlak krvi a krv sa zahusťuje, čím sa slabšie okysličuje mozog. Zároveň zvyšuje metabolizmus a produkciu tepla v organizme a znižuje prah citlivosti človeka na smäd. Preto je lepšie sa alkoholickým nápojom v teplých dňoch vyhnúť,“ povedal primár oddelenia urgentného príjmu Zoltán Sidor.
Lekári radia piť v týchto dňoch predovšetkým minerálne vody a bylinné čaje, pretože sladené sýtené nápoje smäd veľmi nezaženú. Piť by sme mali aj vtedy, keď nepociťujeme smäd – pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody. Obmedziť by sme mali konzumáciu alkoholických, kofeínových a chinínových nápojov, vzhľadom na ich močopudný účinok. Tiež je namieste piť menej mlieka kvôli tomu, že telo potrebuje vynaložiť veľa energie na jeho spracovanie. Obozretní by sme mali byť počas horúčav aj pri výbere jedálnička. Namieste je vyhnúť sa konzumácii ťažkých jedál, jesť by sme mali hlavne veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody ako sú uhorky, paradajky, melóny, broskyne a podobne.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM