Lekári zaznamenávajú mierny nárast kolapsov z tepla
V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach mierne stúpol v týchto dňoch počet pacientov s kolapsom a inými zdravotnými ťažkosťami z pretrvávajúcich horúčav.
Ako uviedla hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová, v internej ambulancii
Centrálneho prijímacieho oddelenia na Rastislavovej ulici ošetrili od piatka
(9.7.) do dnešného rána štyroch pacientov po kolapse z tepla, troch ľudí
s náhlou cievnou mozgovou príhodou, pod ktorú sa mohli podpísať aj
horúčavy a jedného pacienta so silnou dehydratáciou. Šlo zväčša
o ľudí v dôchodkovom veku, z ktorých traja mali nad 80 rokov.
„Je tu badateľný nárast pacientov, pričom evidentne prichádzajú na
ošetrenie najmä starší ľudia, ktorým teplo nejako uškodilo. Neraz sa
pohybujú v čase najväčších páľav na priamom slnku alebo nedodržujú
pitný režim. Problémom je, že ľuďom sa v takomto teple nežiada jesť ani
piť, avšak prijímať tekutiny by sme v teple mali aj vtedy, keď
nepociťujeme smäd,“ zdôraznil zastupujúci primár centrálneho
prijímacieho oddelenia Juraj Mózeš, podľa ktorého zvýšený počet
pacientov so zdravotným ťažkosťami z tepla svedčí o tom, že niektorí
ľudia extrémne horúčavy stále podceňujú.
„Treba si uvedomiť, že nebezpečný nie je len pobyt na slnku, ale aj
zdržiavanie sa v prehriatych nevetraných miestnostiach. Či sa človek
pohybuje vonku alebo vnútri, mal by prijímať v takýchto teplých dňoch
veľa tekutín a piť ich tým viac, čím je aktívnejší. Tiež je dobré
často sa ochladzovať vlažnou vodou, hlavne na zátylku. Odporúčam
používať aj klimatizáciu, avšak rozdiel medzi teplotou vonku a vnútri by
nemal byť veľmi veľký,“ dodal Mózeš.
V internej ambulancii oddelenia urgentného príjmu UNLP na Triede SNP
ošetrili od piatka do pondelka 64 pacientov, z toho štyroch po kolapse
z tepla, čo nie je vzhľadom na pretrvávajúce počasie veľa. Vo všetkých
prípadoch šlo o ľudí nad 70 rokov. Ďalší desiati, naopak, skôr
mladší, boli ošetrení v súvislosti s alkoholom, s ktorým to
predovšetkým muži napriek horúčavám zjavne preháňajú.
„Kedysi sme zaznamenávali v letnom období kolapsov oveľa viac, takže sa
zdá, že osveta má svoj význam a ľudia dodržujú pitný režim lepšie než
kedysi. To sa však už nedá povedať o striedmosti v alkohole. Pritom
konzumovať alkohol je v horúčavách z viacerých dôvodov mimoriadne
nebezpečné. Je totiž močopudný, v dôsledku čoho dochádza v organizme
k strate tekutín. Spôsobuje tiež rozširovanie ciev, čím sa znižuje tlak
krvi a krv sa zahusťuje, čím sa slabšie okysličuje mozog. Zároveň
zvyšuje metabolizmus a produkciu tepla v organizme a znižuje prah citlivosti
človeka na smäd. Preto je lepšie sa alkoholickým nápojom v teplých dňoch
vyhnúť,“ povedal primár oddelenia urgentného príjmu Zoltán Sidor.
Lekári radia piť v týchto dňoch predovšetkým minerálne vody a bylinné
čaje, pretože sladené sýtené nápoje smäd veľmi nezaženú. Piť by sme
mali aj vtedy, keď nepociťujeme smäd – pocit smädu je už varovným
signálom, že má telo deficit vody. Obmedziť by sme mali konzumáciu
alkoholických, kofeínových a chinínových nápojov, vzhľadom na ich
močopudný účinok. Tiež je namieste piť menej mlieka kvôli tomu, že telo
potrebuje vynaložiť veľa energie na jeho spracovanie. Obozretní by sme mali
byť počas horúčav aj pri výbere jedálnička. Namieste je vyhnúť sa
konzumácii ťažkých jedál, jesť by sme mali hlavne veľa zeleniny a ovocia
s vysokým obsahom vody ako sú uhorky, paradajky, melóny, broskyne a
podobne.
Zdroj TASR