Michal Lendel Správy

Lepšie časy pre Ružín? Nový projekt čistenia aj zvýšenie protipovodňovej ochrany!

Na Ružíne svitá na lepšie časy. Začína sa nový boj s neustále sa opakujúcim problémom s odpadom na vodnej hladine tejto nádrže.

Ilustračný obrázok k článku Lepšie časy pre Ružín? Nový projekt čistenia aj zvýšenie protipovodňovej ochrany!
Zdroj: TASR

Minister životného prostredia SR Peter Žiga odštartuje projekt čistenia a zvýšenia protipovodňovej ochrany vodnej nádrže Ružín. Na prácach sa budú podieľať aj okolité obce a nezamestnaní.

V priestoroch Obecného úradu v Margecanoch už v tento piatok presne napoludnie začne prezentácia projektu za účasti vedenia rezortu životného prostredia, Slovenského vodohospodárskeho podniku a zúčastnených obcí.

Problém z odpadom na Rúžíne je pritom dlhodobý. Veľké množstvo odpadu vyvážaného na čierne skládky je v prevažnej miere situované v záplavových územiach vodných tokov. V čase povodní je tento odpad unášaný vodou a následne pri poklese hladín sa ukladá na brehoch tokov, zachytáva na brehových porastoch a vo vodných nádržiach v lokalitách vzdialených od miesta pôvodu odpadu.

Preto, ako pred časom povedal hovorca štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik v Banskej Štiavnici Ľuboš Krno, „je prakticky nemožné presne určiť a sankcionovať pôvodcu odpadu“. A následne ďalej pripája, „kvôli zabezpečeniu bezporuchovej prevádzky technologických zariadení na vodnej stavbe Ružín však každoročne zabezpečujeme čistenie nádrže od plávajúcich nečistôt z hladiny v blízkosti priehradného mú­ra.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM