Alexandra Kolínská Kultúra

Košické letisko oslavuje 90. výročie štartu civilnej dopravy: Tento let znamenal historický míľnik!

V dnešnej dobe je letecká doprava celkom bežná. Košické letisko začalo komerčne fungovať pred 90 rokmi. Kedy presne a kam sa uskutočnil let, ktorý sa zapísal do histórie?

Ilustračný obrázok k článku Košické letisko oslavuje 90. výročie štartu civilnej dopravy: Tento let znamenal historický míľnik!
Zdroj: TASR

Prvé pravidelné letecké spojenia boli medzi Prahou, Bratislavou a Košicami. Linku zriadili vtedajšie Československé štátne aerolínie. Prvý komerčný let na danej trase sa uskutočnil 5. mája 1924. Tento dátum znamená súčasne aj historický míľnik pre Letisko Košice, keďže išlo o začiatok pravidelnej civilnej leteckej dopravy v metropole východného Slovenska. Odvtedy už prešlo deväťdesiat rokov a toto výročie si košické letisko v týchto dňoch pripomína zaujímavou výstavou. Tú si môže pozrieť každý pasažier.

Čo je na fotkách?

Výstava je inštalovaná v priestore terminálu letiska, kde si ju cestujúci môžu pozrieť do konca tohto roku. Autorom je známy český fotograf Herbert Slavík. „Výstava predstavuje celú históriu Českých aerolínií za uplynulých 90 rokov od samotného vzniku (v roku 1923) až po súčasnosť. Ľudia tu môžu na autentických fotografiách vidieť, ako kedysi fungovala letecká doprava, akými strojmi sa lietalo, ako prebiehalo nakladanie batožiny, pošty, celková preprava cestujúcich, ako vyzerali interiéry lietadiel, a to až po dnešnú dobu,“ priblížil obchodný manažér českého leteckého dopravcu pre Slovensko Dalibor Málek.

Po prvý raz výstavu zriadili vlani v júni na pražskom letisku Václava Havla. Košická inštalácia je jej prvou zahraničnou zastávkou.

Prvé lety trvali 3 hodiny

Na historicky prvý let medzi Košicami a Bratislavou nasadili aerolínie legendárne Aero A-14 Brandenburg, dvojmiestny dvojplošník s otvorenou kabínou. Let medzi oboma metropolami v tej dobe trval tri hodiny. V súčasnosti zvládnu lietadlá ATR 42 či 72 rovnakú trasu za necelú hodinku. Priame letecké spojenie Košíc s Prahou zaviedli Československé aerolínie od letnej sezóny roku 1955.

Výstavu zriadili České aerolínie

„České aerolínie patria medzi päticu najstarších, kontinuálne fungujúcich leteckých spoločností na svete. Touto výstavou chceme ozvláštniť 90. výročie zavedenia pravidelnej linky do Košíc, pripomenúť 90-ročnú históriu spoločnosti a zoznámiť s ňou cestujúcich a verejnosť na východnom Slovensku,“ uviedol predseda predstavenstva aerolínií Philippe Moreels.

Podľa predsedu predstavenstva Letiska Košice Karla Dandlera je 90 rokov prevádzky dopravcu v metropole východu Slovenska významný míľnik aj pre košický vzdušný prístav. „Je to tiež potvrdenie dlhodobého silného dopytu zo strany obyvateľov východného Slovenska po leteckej doprave do Prahy a Bratislavy,“ konštatoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM