Alexandra Kolínská Správy

Letné prázdniny začínajú: Pozrite si TOP 10 rizík, ktoré na deti číhajú počas leta podľa košického chirurga!

Letné prázdniny sú u detí jedným z najočakávanejších období roka. S letom však prichádzajú aj riziká úrazov a nehôd. Prečítajte si top 10 rizík a spôsoby ako sa im môžu ratolesti vyvarovať.

Ilustračný obrázok k článku Letné prázdniny začínajú: Pozrite si TOP 10 rizík, ktoré na deti číhajú počas leta podľa košického chirurga!
Zdroj: TASR

Pekné počasie, vylúčenie školských povinností, chýbajúci dozor rodičov predpokladajú dva mesiace bezstarostného striedania leňošenia, aktívneho športovania a vymýšľania nových adrenalínových činností. Vybrali sme desať aktivít, ktoré môžu tento ideálny stav radikálne zmeniť a zároveň sme sa opýtali úrazového chirurga z Ortopédie zo Šport – artro centra Nemocnice Košice-Šaca Jozefa Kubašovského, dlhoročného lekára HC Košice, na prevenciu.

1 Nafukovacie atrakcie

Typické pre ich využitie sú oslavy narodenín detí, alebo oslavy iných významných udalostí v meste či na sídlisku. Prínos takejto formy zábavy je však limitovaný možnými úrazmi. Čo sa môže stať? Deti zvyknú padať mimo mechanizmus atrakcie, buchnú sa s iným dieťaťom, padnú na mantinel. Výsledkom sú potom zlomeniny dolných končatín, časté sú natiahnutia aj podvrtnutia.

Prevencia: Dnes nie sú žiadne obmedzenia, ktoré by znižovali pravdepodobnosť takéhoto úrazu. Štatistické údaje však nabádajú k opatrnosti. Zdôrazňujem nutnosť stáleho dozoru počas pobytu na takejto atrakcii. Ak je detí viac, opatrnosť treba ešte znásobiť. Nevyhnutné je dodržiavanie pokynov prevádzkovateľa a výrobcu.

2 Trampolína

Najviac úrazov vzniká, ak je na trampolíne viac osôb, sú vo veku do 6 rokov. Poranenia vznikajú hlavne pri vchádzaní a vychádzaní z trampolíny a pri pokusoch o akrobaciu. Až 95 % úrazov vznikne na „domácich trampolínach“. Prevahu majú zlomeniny hornej končatiny, či členka.

Prevencia: Vyvarujte sa prítomnosti viacerých osôb na trampolíne a nepúšťajte na ňu malé deti do 6 rokov. Choďte s deťmi do tzv. trampolínových parkov, kde sa deti vyskáču pod dozorom skúsených inštruktorov.

3 Bazény

Na verejných kúpaliskách robia dozor plavčíci. Domáce bazény, ktorých počet rastie, však predstavujú vysoko rizikovú oblasť aktivity detí. Najväčšie riziko však predstavujú voľné vodné plochy a hlavne tečúce vodné toky.

Prevencia: Pri každom kúpaní detí musí byť dospelá osoba. Nebezpečné sú aj nafukovacie zábavné predmety – kolesá či nafukovačky. Výbornou prevenciou je plavecký výcvik.

4 Detské bazény

Veľkým rizikom pre malé deti sú detské bazény. Uvádza sa, že malé deti sa môžu utopiť vo vode menšej ako 5 cm.

Prevencia: Nikdy nenechávajte napustený bazén na dvore. Všetky nádoby na kúpanie je potrebné vyliať a otočiť hore dnom, aby sa nenaplnili napríklad dažďovou vodou.

5 Domácnosť

Na samotné malé dieťa, či iba pod dozorom staršieho súrodenca, číhajú aj v inak bezpečnej domácnosti obrovské riziká.. Štatisticky je pád v domácnosti príčinou u 25 – 50 % lekársky ošetrených detí. U detí vo veku 1 – 3 roky sú najčastejšie pády zo schodov, okien a nábytku, u starších detí sa udávajú pády z balkónov, rebríkov a striech.

Prevencia: Prevenciou zdravia ohrozujúcich pádov pri neprítomnosti rodičov v domácnosti sú technické zabezpečenia – bezpečnostné zámky okien, balkónov, zabezpečenie nemožnosti prístupu k rebríkom, otvorom na strechách.

6. Dvor, záhrada

Priestor okolo domu, dvor, záhrada je taktiež v neprítomnosti rodičov nebezpečný. Veľkým rizikom sú kosačky na trávu, pokusy detí o samostatné aktivity aj s inými technickými „pomocníkmi“ pri starostlivosti o záhradu či okolie domu. Príkladom sú vysokotlakové čističe, rôzne drviče dreva a podobne.

Prevencia: Všetky „domáce stroje“ vždy zabezpečte a nikdy nezabudnite na primeraný dozor. Veková hranica na prácu z elektrickou kosačkou trávy je udávaná 16 rokov, mechanickou 12 rokov.

7 Bicykel, trojkolka, kolobežka

Tieto dopravné prostriedky využívajú asi všetky deti počas leta. V zahraničí predstavujú úrazy na bicykloch v letných mesiacoch až 60 % a tieto úrazy sú príčinou 63 % zlomenín.

Prevencia: Používanie prilby redukuje riziko poranenia hlavy až o 85 %. Dôležité je zabrániť pádu z trojkolky alebo kolobežky napríklad do bazénu. Nenechajte deti, aby sa vozili v blízkosti ciest. Samozrejmosťou je stály dozor dospelého. Nezabudnite, že na jednom bicykli má byť jedno dieťa a deti by sa nemali voziť vonku v nočných hodinách.

8 In line korčule, skateboard

In line korčule a skateboardy sú tiež výraznými prispievateľmi k úrazom v lete. Pády z nich sú druhou najčastejšou príčinou úrazu.

Prevencia: Pri oboch aktivitách je ako preventívne opatrenie zabezpečenie vymedzených priestorov na nerušenú aktivitu, dôležité je sa vyhýbať lokalizáciám s možným kontaktom s motorovými vozidlami. Zdôrazňovaný je význam ochranných súčastí výstroja ako prilba a chrániče lakťov a kolien pri prevádzaní aktivity.

9 Domáce zvieratá

Bezpečný kontakt s domácimi zvieratami je celoročný problém. Dostupné štatistiky informujú hlavne o kontaktoch so psami, pričom aj u nás počet domácich psov v rodinných domoch, ale aj na sídliskách výrazne stúpa. Jednou z príčin nárastu úrazovosti sú vysoké vonkajšie teploty a možné prehriatie organizmu psa či nedostatok tekutín. Ďalším negatívnym faktorom je neprítomnosť dospelých.

Prevencia: Najlepšia prevencia v tomto prípade je poučovanie detí o spôsobe kontaktu so zvieratami. Malým deťom nedovoľte hrať sa so psom bez prítomnosti dospelého. Naučte ho cudzie zvieratá obchádzať z diaľky.

10 Strelné zbrane

V súčasnosti je veľa rodín, kde rodičia či príbuzní vlastnia strelnú zbraň. Štatistiky uvádzajú, že náhodné strelné poranenia detí sa najčastejšie vyskytujú v poobedňajšom čase po príchode zo školy a neprítomnosti rodičov ktorí sú ešte v práci. Podobná situácia je aj počas prázdnin. Zvedavosť detí a nedostatočné zabezpečenie strelných zbraní môže viesť k tragickým následkom.

Prevencia: Majiteľ zbrane musí mať zbrojný preukaz a musí vedieť dostatočne zabezpečiť svoju zbraň. Nezabúdajte že platí zákaz manipulácie detí so zbraňami aj v prítomnosti dospelej osoby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM