Alexandra Kolínská Rôzne

Liečivé, voňavé a chutné: Originálne košické recepty, poznáte lepšie?

Bazu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Košičania. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Liečivé, voňavé a chutné: Originálne košické recepty, poznáte lepšie?
Foto: Viktória Botošová

Baza je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, v okolí hrádze, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Košiciach a okolí, sme vás už informovali v článku – Chutný zázrak prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Košíc zadarmo nazbierať?

Bazový sirup

Potrebujeme: 25–30 kvetov, 3 litre vody, 80 dkg kryštálového cukru a 2 citróny.

„Kvety bazy si poriadne opláchneme a naložíme do 3 litrov vody na 24 hodín. Potom tú vodu precedíme, pridáme 80 dkg cukru a vyžmýkame dva citróny. Necháme postáť približne 4 hodiny a prevaríme na sporáku. Necháme vrieť asi 5 minút a po vychladnutí nalejeme do fliaš. Najlepšie sa tento sirup podáva miesto sladidla do mätového čaju,“ prezradila nám jeden zo svojich receptov Katarína (83).

Bazový čaj

„Nazbierané bazové kvety sa najlepšie sušia na papieri. Keď sú kvety usušené, najlepšie je skladovať ich buď v zaváraninových sklenených fľašiach, alebo papierových vreckách. Sušená baza sa nechá v prikrytom hrnčeku a v horúcej vode vylúhovať ns 5 – 10 minút. Bazový čaj je lepšie nesladiť, jedine pridať lyžičku medu,“ povedala Katarína.

„Bazový čaj lieči suchý kašeľ, priedušky, ale aj močové cesty,“ dodala.

Vyprážané bazové kvety

„Bazové kvety si najskôr umijeme. Najskôr ich obalíme v hladkej múke, potom v osolenom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Vyprážame klasicky ako rezne na horúcom oleji,“ prezradila nám svoju chuťovku Zdenka (63).

„Vyprážanú bazu je najideálnejšie podávať s varenými zemiakmi, alebo tak isto je to aj výborná chuťovka k červenému vínu,“ uzavrela recept.

Bazový džem

Potrebujeme: 2 kg zrelých bobúľ čiernej bazy, 600 g kryštálového cukru, klinček a škoricu

„Bobule umyjeme, oberieme zo stopiek a zalejeme menším množstvom vody, aby nám neplávali, klinček a škoricu každý pridá podľa svojej chuti. Bobule necháme variť, až kým nám nezmäknú. Ďalej rozvarené bobule pretrieme cez sito a pridáme 600 g kryštálového cukru. Potom to spolu varíme, až kým to nezhustne. Nakoniec horúce nalievame do zaváraninových fliaš a poriadne uzavrieme viečka. Nádoby je lepšie otočiť hore dnom, až kým džem nevychladne,“ uviedla jeden z receptov Milka (78).

Bazové víno

Potrebujeme: 4 kg zrelých bobúľ čiernej bazy, 4 l vody, 800 g kryštálového cukru, škoricu, klinčeky, 10 g ďumbieru a 5 g droždia

„Bobule oberieme zo stopiek, umyjeme, zalejeme 4 litrami vody a varíme približne pol hodiny. Opäť precedíme cez sitko, pridáme cukor, škoricu a klinčeky podľa chuti a jeden ďumbier. Aj toto spolu ešte trochu povaríme, kým sa to poriadne nepremieša všetko spolu. Keď šťava vychladne, pridáme jedno rozdrobené droždie a celé to nalejeme do 5 litrového džbánu na víno. Fľašu je potrebné obaliť do celofánu, aby to kvasilo v tme a nesmieme to skladovať na chladnom mieste. Po týždni by malo byť víno vykvasené,“ nadiktovala nám druhý recept Milka.

„Po vykvasení preložíme fľašu na chladné miesto, najlepšie do pivnice alebo komory. Toto je recept môjho zosnulého muža, dúfam, že niekomu bude užitočný,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM