Rastislav Búgel Správy

Liga proti rakovine chce zmenu zákona: Organizácie vraj zneužívajú Deň narcisov

Viaceré mimovládne organizácie a Liga proti rakovine, ktorá organizuje zbierku Deň narcisov, oslovili ministerstvo vnútra s výzvou na zmenu 40-ročného zákona o verejných zbierkach. Počas 17. ročníka Dňa narcisov, ktorý sa uskutočnil 12. apríla, sa na boj s rakovinou vyzbieralo 889 923,10 eur.

Ilustračný obrázok k článku Liga proti rakovine chce zmenu zákona: Organizácie vraj zneužívajú Deň narcisov
Zdroj: TASR

Približne 60-tisíc eur z tejto sumy išlo na náklady, ktoré vznikli pri organizovaní zbierky, čistý výnos z Dňa narcisov je tak zhruba 830-tisíc eur. Väčšina z vyzbieraných peňazí, viac ako 303-tisíc eur, pôjde na medicínske a výskumné projekty, medicínske služby a hospicovú starostlivosť. Takmer 240-tisíc eur dá Liga proti rakovine na psychosociálnu starostlivosť o onkologických pacientov a ich rodiny. Projekty a programy smerujúce k rozvoju výchovy, informovanosti a poradenstva podporia sumou približne 224-tisíc eur. Zhruba 65-tisíc eur Liga proti rakovine ponechá na zabezpečenie regionálnych potrieb a podporu pacientov v organizačných zložkách organizácie. Zákon je podľa organizácie zastaraný a umožňuje robiť zbierky aj organizáciám, ktoré sa podozrivo priživujú na všeobecne známom Dni narcisov.

Zneužívajú symbol

Liga proti rakovine napríklad vyzbierala v hlavnom meste na Deň narcisov o takmer 30-tisíc eur menej ako vlani. To podľa Evy Kováčovej z Ligy proti rakovine spôsobili aj rôzne organizácie, ktoré robia zbierky celoročne, najviac sa však zaktivizovali práve počas Dňa narcisov. „Ich množstvo a intenzita počas tohto dňa bola extrémne aktívna napriek faktu zbierania počas celého roka. Občianske združenia zbierajúce zväčša na detskú onkológiu sa nerozpakovali používať ako prezentáciu svojich zbierok práve narcis – dlhoročný symbol jedinej zbierky Ligy proti rakovine – čím mnohokrát priviedli prispievajúcich do omylu, že títo podporujú práve Deň narcisov,“ povedala Kováčová.

Chcú skrátiť zbierky

Už niekoľkoročné pôsobenie týchto organizácií bez transparentného preukazovania použitia vyzbieraných financií preto podľa nej vyvolalo potrebu riešiť zmenu zákona o verejných zbierkach. „Každý, kto robí pouličnú verejnú zbierku, by mal mať povinne zriadené všetky kontaktné údajne, resp. prístup k nim, teda aby mal zriadenú webovú stránku, aby ktokoľvek, kto si chce skontrolovať, či také združenie existuje a kde pôsobí, mal tento prístup, aby na takýchto stránkach boli prístupné údaje o zbierke, ako sú výnos a jej rozdelenie,“ priblížila Kováčová. Nový zákon by podľa nej mal tiež skrátiť obdobie trvania verejnej pouličnej zbierky. „Pretože je kontraproduktívne robiť ju rok, vieme to na základe praktických skúseností,“ dodala. Starý zákon navyše podľa Kováčovej neupravuje nové spôsoby konania zbierok, napríklad cez SMS správy.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM