Richard Rovinsky Rôzne

Ľudia darovali to najcennejšie čo majú.

Akcia podnietila Košičanov prísť a dať najviac koľko môžu. Nebolo toho veľa na rozdávanie, no čím viac darcov prišlo tým viac pomohli.

Národná transfúzna stanica (NTS) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) na Triede SNP 1 hosťuje akciu Valentínska kvapka krvi pod záštitou ministra zdravotníctva MUDr. Richarda Raši, MPH. Dvere NTS sa otvorili ráno o 8.30 a zatvoria ich najskôr o 12.00. „Ľudí samozrejme nepošleme domov o dvanástej, krvi nikdy nie je dosť,“ povedala jedna zo sestričiek. Ďalej dodala: „Normálne nemávame takýto nápor pred 10.00, no vďaka tejto akcii máme teraz už toľko krvi ako za celý jeden deň počas iných období.

Darcovia posedávali po celej dĺžke chodby na treťom poschodí budovy Lekárskej Fakulty, všetci dobre naladený s pocitom, že svojou troškou možno zachránia život. Bolo ich tam neúrekom, niektorí prišli prvýkrát, iní tu sú pravidelný návštevníci a v neposlednom rade aj takí čo iba nechceli ísť do školy.

Prečo darovať?

Na Slovensku sa spotrebuje niečo okolo 180 tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Možno toto číslo nevypovedá o ničom, no darovať môžete iba štyrikrát do roka u mužov, u žien je to len trikrát. Pri každom odbere darujete zhruba pol litra krvi. Samozrejme toto nie je všetko čo robí NTS robotou zložitou. Na to aby ste mohli podarovať krv nesmiete byť chorý, brať pravidelne lieky, po prekonaní závažnej choroby (Hepatitída B a C, atď.), po operácii v posledných 6 mesiacoch, a tento list pokračuje. „Pred tým ako prídete ku nám je najlepšie poradiť sa u praktického lekára“ hovorí niekoľko stranový letáčik. No a samozrejme dodáva, ako sa správať po odbere krvi. Napríklad sa dočítate aj to že celý proces darovania trvá zhruba 5 až 15 minút. Pred tým ako vás posadia do kresla je nutné vyplniť dotazník a po odbere sa dobre občerstviť.

Čo sa deje s krvou ktorú darujete?

Krv je ďalej spracovaná (rozdeľovaná) na jednotlivé zložky, ktoré môžu pomôcť zachrániť ľudské životy. Červené krvinky, prenášače kyslíka, zachraňujú životy pacientov počas operácií a po úrazoch. Plazma, tekutá zložka krvi, je určená pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi. Tretia zložka, krvné doštičky, zastavuje krvácanie pri rezných poraneniach a pri otvorených krvácaniach. Často sa podávajú pacientom liečiacich sa na nádorové ochorenia a aj pacientom po transplantácii.

Pre bližsie informácie navštívte [link=http://www­.ntssr.sk/o-darovani-krvi/preco-darovat-krv]NTSSR[/link].

darcovia krvi
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM