Kultúra

Maďarská národná filharmónia s koncertom v Dome umenia

V košickom Dome umenia sa predstaví 21. novembra o 19:00. Program, s ktorým príde do Košíc, odznie pod taktovkou dirigenta Jánoša Kováča.

Ilustračný obrázok k článku Maďarská národná filharmónia s koncertom v Dome umenia
Zdroj: TASR

K košickom Dome umenia sa predstaví 21. novembra o 19:00. Program, s ktorým príde do Košíc, odznie pod taktovkou dirigenta Jánoša Kováča. Sólistom večera bude Dávid Báll, maďarský klavírny virtuóz, uviedla PR manažérka Štátnej filharmónie Košice, Mariana Lechmanová.

Koncert bude pozostávať z troch častí. „V prvej odznejú Tance z Galanty od skladateľa Zoltána Kodályho. Ďalej to bude dielo Franza Liszta, Koncert pre orchester a klavír č. 1 Es dur a klavírne sólo odohrá virtuóz Dávid Báll. Nasleduje ďalšie dielo od maďarského skladateľa Bélu Bartóka, jeho názov je Concerto. Je to vlastne koncert pre orchester, ktorý odznie pod taktovkou medzinárodne uznávaného dirigenta Jánosa Kovácsa,“ priblížil generálny konzul Maďarska v Košiciach, Attila Haraszti.

Koncert je podľa M. Lechmanovej výsledkom vzájomnej spolupráce ŠfK, Generálneho konzulátu Maďarskej republiky v Košiciach a organizácie Müpa Budapest. Je súčasťou poľského turné, ktorého úvodnou zastávkou budú práve Košice. Maďarskí filharmonici následne od 22. do 28. novembra vystúpia v šiestich poľských mestách (Krakov, Varšava, Wroclav, Szczecin, Bydgošč, Katovice).

Maďarská národná filharmónia má za sebou viac než 90-ročnú históriu. Hosťovala po celom svete, vrátane Avery Fisher Hall v New Yorku, Suntory Hall v Tokiu, Birmingham Symphony Hall, Megaron v Aténach, Bozar Centre v Bruseli, na Enescu Festival v Rumunsku, Festival de Colmar vo Francúzsku a medzinárodnom hudobnom festivale na Kanárskych ostrovoch.

„Dôležitou kapitolou vo svojom vývoji orchester prešiel od 1997, kedy sa stal jeho hlavným hudobným riaditeľom dirigent a klavirista Zoltán Kocsis, ktorého nedávna smrť zasiahla celú hudobnú obec. Počas posledných 15 rokov pod jeho umeleckým vedením odohral orchester viac ako 300 koncertov v zhruba 40 krajinách sveta a neustále sa vracia ako hosť do Francúzska, Japonska, Nemecka, Rumunska, Španielska, Slovenska a Slovinska. Nedávno vystupoval na Beethovenovom festivale v Bogote, v Istanbule, Južnej Kórei. V rámci sezóny 2016/17 odohrá koncerty v Rumunsku, Japonsku, Poľsku, Španielsku, Číne a na Slovensku,“ priblížila M. Lechmanová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM