Lukáš Zavacký Správy

Magistrát reaguje na kritiku poslanca: Zmluva s EEI je v poriadku

Tvrdenia mestského poslanca Jaroslava Polačeka, ktorý poukázal na nesprávne praktiky parkovacej eseročky, sú podľa košického magistrátu nepravdivé.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát reaguje na kritiku poslanca: Zmluva s EEI je v poriadku
Zdroj: TASR

Politik vyzval primátora Richarda Rašiho, aby odstúpil od zmluvy so spoločnosťou EEI, ktorej metropola východu 13. júna prenajala viaceré úseky miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Poukázal na údajné porušovanie zmluvných podmienok zo strany firmy a jej neodôvodnené obohacovanie na majetku Košíc.

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach, podľa hovorkyne magistrátu Lindy Šnajdárovej, v júni 2015 schválilo v súlade s cestným zákonom Všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice, ktorým s účinnosťou od 1. júla do zóny spoplatneného parkovania zahŕňa aj rezidentské lokality číslo jeden až desať.

„V nadväznosti na to bol v mestskom zastupiteľstve odsúhlasený nájom príslušných parkovacích plôch v rezidentských lokalitách spoločnosti EEI, ktorá v súčasnosti prevádzkuje parkovacie miesta v centrálnej mestskej zóne. Po schválení nájmu, týkajúceho sa rezidentských lokalít, bol pripravovaný dodatok k nájomnej zmluve. K ukončeniu tohto procesu došlo tento týždeň,“ skonštatovala hovorkyňa.

Čo sa týka toho, že spoločnosť EEI technicky pripravuje rezidentné lokality, podľa hovorkyne to mesto Košice ako cestný správny orgán po zohľadnení stanoviska príslušného dopravného inšpektorátu schválilo.

„Vo vzťahu k namietanému predaju rezidentských parkovacích kariet je potrebné uviesť, že tieto parkovacie karty budú účinné až od 1. júla 2016 a podľa stanoviska vyžiadaného od spoločnosti EEI parkovacia karta, predaná v júni 2016, platná na obdobie od 1. júla 2016 do 30. júna 2017, je časovo rozlíšená až od 1. júla 2016. Znamená to, že spoločnosť EEI účtuje výnos v mesiacoch, kedy reálne poskytuje službu parkovania, teda od 1. júla 2016 až do 30. júna 2017. V júni 2016 službu parkovania spoločnosť EEI neposkytuje,“ spresnila L. Šnajdárová.

Podotkla, že jednostranné odstúpenie od nájomnej zmluvy, na ktoré vyzýva poslanec J. Polaček, by bolo možné až po porušení zmluvných podmienok prevádzkovateľom, k čomu doteraz nedošlo.

„So zreteľom na vyššie uvedené, ako aj na skutočnosť, že príprava dodatku k nájomnej zmluve bola ukončená, dodatok bol podpísaný a dnes bude zverejnený, považujeme podanie výzvy na odstúpenie od nájomnej zmluvy so spoločnosťou EEI za nedôvodné a z právneho hľadiska neprimerane riskantné s prihliadnutím na niektoré minulé kauzy, napríklad Outclaim a Strelingstav,“ dodala.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM