Lenka Fedorová Správy

Máme byť na čo pyšní: 5 historických lákadiel, ktoré by mal poznať každý Košičan

Metropola východu ponúka množstvo lákadiel, na ktoré sme právom hrdí. Historické skvosty však nájdeme aj v jej okolí. Veď posúďte sami.

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo pyšní: 5 historických lákadiel, ktoré by mal poznať každý Košičan
4
Galéria
Zdroj: TASR

Nielen Košice, ale aj ich okolie je bohaté na úžasné historické skvosty. Vďaka svojej minulosti sa tak stali vyhľadávané dodnes. Vybrali sme päticu, ktorú by mal poznať každý Košičan.

Košický hrad

O Košickom hrade je k dispozícii len veľmi málo poznatkov, avšak pokiaľ sa vyberiete na Vyhliadkovú vežu, návštevu pozostatkov hradu by ste nemali vynechať. Výskumu hradu sa venovalo viacero odborníkov, avšak asi najkomplexnejšie opísal Košický hrad Miroslav Plaček vo svojom diele Encyklopédia slovenských hradov. O hrade uvažuje ako zvyškoch nedokončeného hradu. Hradu sa v súčasnosti venuje občianske združenie Castellum Cassovia.

Herliansky gejzír

V obci Herľany v okrese Košice – okolie sa nachádza gejzír, ktorý strieka do výšky asi 22 metrov. Herliansky gejzír je unikátny tým, že nestrieka teplú, ale studenú vodu. Umelo ho navŕtali ešte v 19. storočí, vrt ukončili v roku 1875 v hĺbke 405 metrov, odvtedy možno datovať pravidelné erupcie. Jeho vznik podmienili tunajšie bývalé kúpele, ktoré potrebovali viac liečivej minerálnej vody. V roku 1987 bol gejzír vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku.

Turniansky hrad

Turniansky hrad, či skôr už len zrúcanina hradu je doteraz veľkým lákadlom. Turistov láka úžasným výhľadom na Turniansku kotlinu, ako aj výhľadom za slovensko-maďarské hranice. Okrem toho, že hrad je jednou z najpríťažli­vejších cieľov turistov, z hľadiska významnej flóry patrí medzi najvzácnejšie územia Slovenska. Ja za tým výskyt rumenice turnianskej (Onosma tornensis), ktorá je miestnym endemitom. Z Košíc je vzdialený necelých 30 km.

Jasovská jaskyňa

Neďaleko Košíc, v okrese Košice-okolie leží dobre známa Jasovská jaskyňa. Jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku slovenský kras a je známa najmä širokým druhovým zastúpením netopierov, ako aj viacerými archeologickými nálezmi. V jaskyni zimuje až 19 druhov netopierov, pričom na Slovensku ich je celkovo 24 druhov. Jaskyňa je tiež obľúbená čarovnými stalagmitmi a stalagnátmi.

Dolná brána

Keď sa v 90. rokoch vtedajší primátor Rudolf Schuster rozhodol dať košickej Hlavnej ulici nový šat, netušil, aké prekvapenie ho tam čaká. Pri jej rekonštrukcii boli objavené pozostatky Dolnej metskej brány, s čím vtedy, snáď, nikto nerátal. V unikátnom archeologickom komplexe dýchajúcom históriou dnes možno vidieť pozostatky mestského opevnenia, ktoré vzniklo v druhej polovici 13. storočia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM