Alexandra Kolínská Samospráva

Manuál voliča: 9 rád pred hlasovaním v dnešných komunálnych voľbách

V sobotu si od 7:00 až do 20:00 hodiny vyberáme aj v našom meste nového primátora a poslancov do mestského zastupiteľstva. Volíme aj zastupiteľov a starostu mestskej časti. Aby ste sa pri volení lepšie zorientovali, prinášame vám 9 praktických rád pre voličov. Tu sú...

Ilustračný obrázok k článku Manuál voliča: 9 rád pred hlasovaním v dnešných komunálnych voľbách
Zdroj: TASR

Dnes si od 7:00 do 20:00 vyberáme nového primátora mesta, starostu mestskej časti i poslancov mestského i miestneho zastupiteľstva­.Prinášame 9 praktických rád pre voliča.

1) Nezabudnite si doma preukaz totožnosti, ktorým sa preukážete volebnej komisii.
2) Ešte pred vstupom do miestnosti si prečítajte nástenku. Mnohí kandidáti mohli medzičasom odstúpiť, no ich mená na hlasovacom lístku nájdete, tak nech váš hlas zbytočne neprepadne.
3) Skontrolujte si, či vám komisia vydala prázdnu obálku s pečiatkou mestskej časti a štyri hlasovacie lístky – hlasovací lístok pre voľby primátora mesta a pre voľby poslancov mestského zastupiteľstva, pre voľby starostu mestskej časti a posledný pre voľby poslancov miestneho zastupiteľstva.
4) Odoberte sa do miestnosti určenej na úpravu hlasovacích lístkov, inak vám komisia neumožní hlasovať.
5) Primátora a starostu volíte tak, že zakrúžkujete jeho poradové číslo.
6) Všimnite si si počet poslancov, ktorých volíte. Údaj je uvedený na hlasovacom lístku. V prípade, ak by ste hlasovali za viacerých, váš hlas je neplatný. Opäť krúžkujte poradové číslo.
7) Vložte všetky hlasovacie lístky od obálky a tradične ju vhoďte do volebnej schránky.
8) V prípade ak sa zo závažných dôvodov nemôžete dostaviť do volebnej miestnosti, požiadajte volebnú komisiu, aby k vám zaslala dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou.
9) Ak pre telesnú vadu alebo preto, že nemôžete čítať či písať, si neviete hlasovací lístok upraviť, môžete si zo sebou zobrať za plentu asistenta, nesmie to však byť člen volebnej komisie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM