Zuzana Vajayová Rôzne

Maratón autorského čítania sa začne v júli

Vyše 60 spisovateľov zo Slovenska, Česka a Poľska zavíta do Košíc v rámci 12. ročníka najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania.

Od 2. júla do 3. augusta si ich môžu návštevníci prísť vypočuť pri čítaní z ich tvorby v košickom Bábkovom divadle na Alžbetinej ulici, resp. na nádvorí v prípade priaznivého počasia.

Akcia sa uskutoční okrem Košíc v ďalších troch festivalových mestách – v českom Brne a Ostrave a poľskom meste Vroclav. V nich sa po celý mesiac každý večer predstavia vždy dvaja spisovatelia – český alebo slovenský autor spolu s jedným poľským.

Ivan Štrpka, Petra Hůlová, Pavol Rankov, Michal Hvorecký, Pavel Kohout či Krzystof Varga, Julia Fiedorczuk, Henryk Grynberg – to je len niekoľko mien autorov, ktorí prídu za čitateľmi. „Čakajú nás pekné literárne prázdniny,“ komentoval dnes na tlačovej konferencii programový riaditeľ festivalu Petr Minařík. Prvý ročník festivalu spustili v Brne, vlani sa prvý raz rozšíril do Ostravy.

Vybraní spisovatelia precestujú v rámci svojej „literárnej tour“ do štyroch miest okolo 1200 kilometrov. „Festival má vstupné dobrovoľné, čo znamená, že je prakticky zadarmo,“ dodal Minařík. Výber slovenského mesta nebol náhodný. „K Brnu sa viac hodia Košice než Bratislava,“ vysvetlil s úsmevom.

Riaditeľka košickej Knižnice pre mládež Iveta Hurná priblížila, že autorské čítačky bude sprevádzať aj krátky hudobný program, návštevníci sa dozvedia čo-to aj o spisovateľoch. „Sú to naozaj veľmi zaujímaví, veľmi dobrí autori,“ zhodnotila.

Tomasz Grabinski z Poľského inštitútu uviedol, že Poľsko ponúkne „generačnú pestrosť“. „Žijúci klasici poľskej poézie, ale aj uznávaní majstri prózy, tiež najmladší autori, ktorí sú ešte na začiatku cesty.“ Podľa Grabinského je festival príležitosťou, aby si poľskí spisovatelia našli aj takto cestu k slovenským a českým čitateľom.

Čestným hosťom podujatia je práve Poľsko. Organizátori preto vybrali na plagáty symbolický motív – poľské sladké krovky zabalené v literárnych textoch.

Spisovatelia budú čítať ukážky zo svojej tvorby v materinskom jazyku, v pozadí sa premietne preklad do reči hostiteľa. Prvé čítanie (slovenské alebo české) sa začne vždy o 19.00 h, poľské bude od 20.30 h.

Festival organizuje brnianske vydavateľstvo a agentúra Větrné mlýny v spolupráci s Knižnicou pre mládež mesta Košice, Miejskou Bibliotekou Publicznou vo Vroclave a s Biurom literackim.

Program všetkých čítačiek možno nájsť na www.autorskecitanie.sk.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM