Alexandra Kolínská Šport

Maratón Mieru so známymi menami: Očakávaná je takáto rekordná účasť

Medzinárodný maratón mieru je predo dvermi a organizátori očakávajú rekordnú účasť. Túto akciu prídu podporiť aj zvučné mená zo sveta maratónu.

Ilustračný obrázok k článku Maratón Mieru so známymi menami: Očakávaná je takáto rekordná účasť
Zdroj: Dnes24.sk

Už o necelý mesiac napíše Medzinárodný maratón mieru (MMM) svoju 91. kapitolu. Organizátori očakávajú rekordnú účasť a počet účastníkov v deviatich disciplínach by mal prekročiť hranicu 10 000. Svojou účasťou prídu MMM podporiť aj viaceré významné osobnosti z maratónskeho sve­ta.

Novinky v maratóne

Aktuálny ročník najstaršieho európskeho maratónu prináša niekoľko zaujímavých noviniek a bude sa niesť v znamení osláv 90. výročia maratónu. „Netajíme sa tým, že nás tešia tri významné počiny. Vydanie poštovej známky, sady euromincí a vydanie knižnej publikácie k 90. výročiu založenia MMM. To je niečo, čo ostane pre budúce generácie aj po tomto jubileu. Veľmi nás teší aj skutočnosť, že príde prvý muž európskej atletiky – Hansjörg Wirz. S radosťou môžeme konštatovať, že nebude sám a príde aj prezident Svetovej maratónskej asociácie Paco Borao zo Španielska. Ďalšie mená, ktoré doplnia zaujímavú zostavu športových diplomatov doplníme v blízkej budúcnosti,“ prezradil jeden z hlavných organizátorov Branislav Koniar.

Euromince k výročiu

Súbor euromincí pod názvom „90. výročie prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru – Košice“ je tvorený ôsmimi euromincami i pamätnou plaketou MMM. Kremnická mincovňa vydáva tento súbor v počte 3500 kusov a záujemcovia si ho môžu zakúpiť od 3.-5. októbra aj v priestoroch Expo MMM 2014. Do emisného plánu slovenských poštových známok bola pre rok zaradená aj tá, ktorá bude vydaná 5. októbra, teda v deň oslavy 90. výročia maratónu v Košiciach.

Rekordná účasť

Súčasný ročník by podľa odhadov organizátorov mal byť aj rekordným, čo sa týka počtu účastníkov. „Všetko nasvedčuje tomu, že by to mal byť rekordný ročník. Zvolili sme si vrchnú hranicu 10 200 účastníkov vo všetkých disciplínach. K tomu sa blížime a na prelome septembra a októbra by sme toto číslo mali dosiahnuť. Cez toto číslo už nepôjdeme, keďže všetko bude pripravené pre presne takýto počet športovcov,“ poznamenal Koniar.

Časový maratónsky rekord

Až šesť z nedávnych mužských víťazov MMM si pri svojom triumfe vytvorilo osobný rekord. Aj to svedčí o obľúbenosti košického maratónu medzi samotnými bežcami. Aktuálny ročník by preto mal opäť prilákať mnoho vynikajúcich pretekárov a podľa organizátora Branislava Koniara nebude pre pretekárov jednoduché prekonať rekord trate.

Rekord MMM 2:07:01 hod. vytvoril v roku 2012 Keňan Lawrence Kimwetich. „Traťovými rekordmi v nedávnych rokoch sme si na seba uplietli bič. Ambície však zostávajú, atléti sú pripravení a ich forma sa ukáže až v Košiciach. Zostava pretekárov bude adekvátna našim možnostiam. Môžme povedať, že výkony bežcov, ktorých predstavíme o pár týždňov, budú približne v rozmedzí 2:07–2:10 hod,“ prezradil Branislav Koniar.

Kategórie maratónu

Košický maratón je na programe v prvú októbrovú nedeľu (5. 10.) a okrem hlavnej disciplíny prináša aj ďalších osem kategórií. K samotnému maratónu (dĺžka trate 42.195 m) už neodmysliteľne patrí aj polmaratón (21.097), T-Systems inline, Handbikeri a vozíčkari (20.000), Getrag Maratón 4×1/4 (42.195), Univerzitný beh, U.S.Steel Family Run (4200), IAAF Atletika hrou (rôzna dĺžka trate) a aj Juniorská štafeta Rona Hilla (42×1000 m).

Getrag štafeta sa postupne stáva jednou z najobľúbenejších disciplín, keď predstavuje zaujímavý kompromis medzi predpísanými vzdialenosťami a aj čaro tímového súťaženia. Ozdobou tejto disciplíny bude tzv. Štafeta šampiónov zostavená zo zvučných mien slovenskej a českej maratónskej histórie. Chýbať nebudú víťazi MMM František Višnický (víťaz z rokov 1983 a 1986), Karel David (1989), Vlastimil Bukovjan (1991), Petr Pipa (1994) či Róbert Štefko (1999). V štafetách sa už tradične predstaví aj primátor Košíc Richard Raši.

Pobeží aj symbolický oheň!

V mieste prvého štartu MMM, v obci Turňa nad Bodvou, bol v roku 2004 slávnostne odhalený pamätník pripomínajúci historický moment z 28. októbra 1924. Práve k Memoriálu košického maratónu povedú kroky organizátorov v sobotu 4. októbra. Do obce ich dopraví špeciálny vlak vypravený zo železničnej stanice v Košiciach. Súčasťou programu bude aj štafetový beh po prvej maratónskej trati z Turne do Košíc. Bežci zároveň prinesú do Košíc aj symbolický oheň, ktorý vzplanie v sobotu o 19.30 pod Sochou maratónca.

Foto: Visit Košice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM