Webnoviny - Rôzne

Materská dávka bude od januára vyššia

Materská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa, sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 55 % na 60 % hrubej mzdy matky.

Súčasne sa predĺži obdobie poberania tejto dávky, a to z 28 týždňov na 34 týždňov. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Zvýšenie a predĺženie obdobia poberania materskej dávky sa bude týkať aj tých matiek, ktoré začali túto dávku dostávať pred 1. januárom budúceho roka a budú ju poberať aj po tomto termíne. Matkám, ktoré porodili súčasne dve a viac detí, sa bude materská dávka vyplácať 43 týždňov.

Ochranná lehota tehotných žien v nemocenskom poistení sa od začiatku budúceho roka predlžuje zo súčasných 6 mesiacov na 8 mesiacov. Všeobecná ochranná lehota v nemocenskom poistení sa skracuje zo súčasných 42 dní na 7 dní, a to s cieľom redukovať neodôvodené vyplácanie nemocenských dávok. Podmienky nároku na ošetrovné dobrovoľne nemocensky poistených osôb sa novelou zákona sprísňujú stanovením minimálneho obdobia tohto poistenia na 270 dní, obdobne ako je to pri nemocenskom. Z možnosti dobrovoľného nemocenského poistenia sa vylučujú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov.

Systém redukcie a zvyšovania priemerného osobného mzdového bodu na účely výpočtu dôchodku novela zákona zachováva na úrovni hodnôt platných v roku 2011. Novelou sa tiež znižuje správny fond Sociálnej poisťovne v budúcom roku z pôvodne navrhovaných 2,5 % na 2,4 % z výšky vybraného poistného. Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku sa podmieňuje stratou príjmu ku dňu vzniku nároku na predčasný dôchodok. Súčasťou prezidentom podpísaných zmien je aj zníženie výšky ochranného príspevku pre občana v hmotnej núdzi, ktorý má nepriaznivý zdravotný stav dlhšie ako 30 dní, a to o 55 % na 34,69 eura mesačne.

Podpis prezidenta pribudol aj pod zákon o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Nový zákon nahradí výnos rezortu o poskytovaní dotácií. Upravuje účel, na ktorý sa dotácia môže poskytnúť, podrobnejšie sa určujú podmienky použitia dotácie a určujú sa ďalšie podmienky, ktorými sa má zabezpečiť maximálna hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť použitia dotácie. Podľa rezortu sa má zvýšiť adresnosť podpory prostredníctvom dotácií vymedzením účelu, ale aj podmienkami a požiadavkami na ich poskytovanie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM