Kultúra

Mediálne umenie v Košiciach: Metropola východu sa usiluje o zisk ďalšieho titulu

Veľkoformátové projekcie súčasného video artu predstavuje výstava, ktorú otvorili v košickej Kunsthalle/Hale umenia. Pozrite, čo všetko tam môžete zazrieť.

Ilustračný obrázok k článku Mediálne umenie v Košiciach: Metropola východu sa usiluje o zisk ďalšieho titulu
Zdroj: TASR

Pod názvom MASS (Media Art Slovak Scene) 2017/vol. 1 ponúka vybrané digitálne a interaktívne inštalácie, ako aj diela z oblasti game artu, ktoré reagujú na najnovšie trendy v hernom priemysle.

Ide o výber diel generácie študentov a absolventov ateliérov orientovaných na súčasné mediálne umenie z prostredia Fakulty umení Technickej univerzity (TU) v Košiciach, Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici a bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU).

Výstava približuje rôzne prístupy v tvorbe využívajúcej rôzne technologické a inovatívne postupy, ako aj autorské koncepcie, ktoré charakterizujú stratégie v súčasnom umení. Podľa jedného z kurátorov výstavy a pedagóga Fakulty umení TU v Košiciach Richarda Kittu sa o mediaarte veľa hovorí, ale málokto vie a uvedomuje si, aké sú jeho základné východiská.

„V Kunsthalle budú môcť návštevníci vidieť reálnu exhibíciu toho, čo vlastne generujú novomedialistické ateliéry na vysokých umeleckých školách na Slovensku a aký je ich skutočný potenciál, napríklad z pohľadu kreatívneho priemyslu,“ uviedol.

Organizátormi výstavy, ktorá potrvá do 16. apríla, sú Fakulta umení TU v Košiciach, DIG gallery, K13 – Košické kultúrne centrá a mesto Košice. Kurátormi sú okrem Richarda Kittu aj Michal Murin, Ján Šicko a Ján Adamove.

Prezentácia mediálneho umenia v Košiciach nie je náhodná. Metropola východu po získaní titulu Európske mesto kultúry (EHMK) 2013 sa usiluje o ďalší titul – UNESCO Creative City of Media arts.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM