Rôzne

Medvedia oslava v košickej zoo: Kubo a Maťa oslávili krásne výročie maškrtami

Košická zoologická záhrada usporiadala oslavu. Do centra pozornosti sa dostala dvojica medveďov hnedých – Kubo a Maťa. Tých presne pred 25 rokmi priviezli ako osemmesačné mláďatá do košickej zoo. K tomuto výročiu dostali dnes oslávenci pre nich zaujímavé darčeky.

Ilustračný obrázok k článku Medvedia oslava v košickej zoo: Kubo a Maťa oslávili krásne výročie maškrtami
Zdroj: Webnoviny.sk

Košická zoologická záhrada začala s chovom medveďov hnedých pred 25 rokmi. Najväčšie európske šelmy Kubo a Maťa prišli do Košíc z bratislavskej zoo ako osemmesačné medvieďatá. Preto dnes dostali dve škatule s ich obľúbenými maškrtami – sladké pečivo poliate medom, hrozno, pomaranče a jahody.

Maťa s Kubom odchovali viacero mláďat. Mimoriadnym úspechom bolo v roku 2002 narodenie medvedích pätorčiat. Vďaka starostlivej opatere ošetrovateľov sa podarilo všetky odchovať. „Táto udalosť sa zapísala do histórie košickej zoo ako niečo unikátne. Pätorčatá boli zapísané aj do Guinnesovej knihy rekordov a dosiaľ tento rekord nebol prekonaný,“ hovorí vedúci zoologického oddelenia košickej zoo Patrik Pastorek.

Ako uviedol riaditeľ košickej zoo Erich Kočner, v súčasnosti sa už medvede hnedé nielen v košickej, ale ani v iných európskych zoo nemnožia, pretože sa dožívajú vysoké veku a treba vytvárať priestory pre zachránené zvieratá z voľnej prírody. Navyše na Slovensku je veľmi silná populácia medvede hnedého, ktorý žije vo voľnej prírode.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM