Lenka Fedorová Rôzne Rôzne

Medzinárodný maratón mieru je pýcha Košíc: Je tu však jeden problém...

Významný pretek, ktorý sa každoročne koná v metropole východu narazil na jednu nepríjemnosť.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný maratón mieru je pýcha Košíc: Je tu však jeden problém...
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

93. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa blíži, o účasť je veľký záujem, avšak na známom pamätníku niečo chýba. Zatiaľ, čo po iné roky sa mená víťazov vpisovali na pamätník niekoľko dní po pretekoch, tých posledných na ňom niet.

Dôvodom má byť nedostatok miesta na ich osadenie. Mesto sa tak rozhodlo miesto pre víťazov rozšíriť. V týchto dňoch tak prebieha rozšírenie a obnova pamätníka Medzinárodného maratónu mieru. Pribudnúť má 7 žulových pylónov. Stavebníkom je mesto Košice, pričom dokončenie prác je stanovené na august 2016. Informuje oficiálna tabuľa.

Bronzová socha Maratónec, vysoká 320 cm, bola odhalená v roku 1959 pri príležitosti 30.jubilejného ročníka Medzinárodného maratónu mieru. Vtedy o tom rozhodla Rada mestského národného výboru. Prácou poverili košického rodáka, akademického sochára Arpáda Račka.

Slávny pretek sa v Košiciach beží už od roku 1924. V tom roku sa Vojtech Braun Bukovský vrátil z olympijských hier v Paríži, kde ho táto disciplína zaujala najviac. Podobný pretek sa rozhodol zorganizovať aj na Slovensku, kde rýchlo nabral medzinárodný rozmer. Tohtoročný maratón sa pobeží 2. októbra 2016, kde sa maratónu zúčastní viac ako 11 000 bežcov.

Foto: Dnes24

Pri pamätníku maratónu nie je miesto pre zápis ďalších víťazov
7
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM