Lenka Fedorová Samospráva

Merania hlučnosti električkových tratí v Košiciach: Čo priniesli výsledky?

Téma modernizácie električkových tratí bola bola v Košiciach dlho omieľanou témou. Cestujúca verejnosť si musela zvyknúť na zmeny, mesto dúfalo v dobré výsledky. Ako dopadli merania?

Ilustračný obrázok k článku Merania hlučnosti električkových tratí v Košiciach: Čo priniesli výsledky?
Zdroj: TASR

Zdá sa, že košická električková trať je podľa magistrátu po rekonštrukcii oveľa menej hlučná ako predtým. Ukázali to výsledky meraní. Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Bezpečná trať

Úsek objektivizácie faktorov prostredia (ÚOFP), ktorý pôsobí na Strojníckej fakulte Technickej univerzity (TUKE) v Košiciach spracoval posúdenie hlukovej a vibračnej záťaže, spôsobenej prevádzkou električkovej trate po jej rekonštrukcii. Výsledky mestu dodali začiatkom júna.

„Teší nás, že rekordné investície a mesiace práce na rekonštrukciách električkových tratí prinášajú výsledky. Naším zámerom bolo Košičanom dať do užívania bezpečnú, ekologickú dopravu s čo najmenšou hlukovou záťažou,“ uviedol primátor Richard Raši.

Ako ďalej povedal, merania preukázali, že hluk emitovaný prevádzkou električkovej trate neprekračuje prípustné hodnoty v životnom prostredí, a to tak v dennom, ako i večernom či nočnom čase.

Významný prínos v oblasti kvality bývania

„Celková hluková záťaž, ako aj úroveň vibrácií pri chránených objektoch pozdĺž hodnoteného úseku električkovej trate je teda v súlade s vyhláškou MZ SR č. 549/2007 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí, a tiež v súlade s požiadavkami hlukovej a vibračnej štúdie,“ spresnila Šnajdárová.

Vedúci ÚOFP Strojníckej fakulty TUKE a zároveň predseda Slovenskej akustickej spoločnosti Ervin Lumnitzer, ktorý spracoval posúdenie hlukovej a vibračnej situácie po rekonštrukcii električkovej trate, tvrdí, že rekonštrukciou došlo k výraznému zníženiu hluku emitovaného prevádzkou električkovej tra­te.

„Vibrácie prenášané do podložia dosahujú pri objektoch v okolí električkovej trate hodnoty hlboko pod úroveň, ktorá je stanovená legislatívou SR. Z tohto dôvodu považujem rekonštrukciu električkovej trate za významný prínos v oblasti zvýšenia kvality bývania v jej okolí,“ dodal na záver..

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM