Lenka Fedorová Kultúra Kultúra

Mesiac autorského čítania v Košiciach: Literárny festival prekročil polovicu

Knižný festival v Košiciach je v plnom prúde a aktuálne prekročil svoju polovicu. Pred sebou má však ešte množstvo zaujímavých knižných hitov.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac autorského čítania v Košiciach: Literárny festival prekročil polovicu
Zdroj: TASR

Literárny festival Mesiac autorského čítania má za sebou viac ako polovicu svojich čítaní. Počas nich svoju tvorbu predstavilo tridsaťdva spisovateľov z Česka, Poľska, Slovenska Španielska a Ukrajiny a usporiadateľ projektu, Knižnica pre mládež mesta Košice, avizuje návštevu ďalších dvadsiatich ôsmich. Tí navštívia pobočku LitPark na Kukučínovej 2 v nasledujúcich dňoch, v termíne do 3. augusta 2016, kedy festival vyvrcholí.

Zastúpenie našli poviedky, romány i komiksy

„Posledný týždeň tu opäť boli skvelí básnici aj prozaici, držitelia prestížnych literárnych cien“, informuje Iveta Hurná, riaditeľka knižnice. „Spomeniem aspoň Mariu Mercè Cuartiella, držiteľku ocenení Premi Llibreter a Premi Mercè Rodoreda a jej manžela Joana Manuela Soldevilla, ktorí spoločne vydali román o diele Julesa Verneho.“

Kvalitu projektu rozhodne podčiarkla účasť asi najznámejšej španielskej autorky súčasnosti, Pilar Adón, ale aj Vanessy Montfort, držiteľky siedmych, v literárnych kruhoch veľmi považovaných ocenení ako napríklad Autor of the Year, ktorá už napísala pätnásť divadelných inscenácií, tri novely a viacero publikácií. Z domácich autorov to boli Rút Lichnerová, viacnásobná finalistka Anasoft litera, Hana Lundiaková, nominantka na cenu Magnesia Litera a v neposlednom rade Stanislava Rakús, držiteľ Ceny Dominika Tatarku a ocenenia Anasoft litera.

Čo prinesú ďalšie festivalové dni

Literárne večery Mesiaca autorského čítania budú aj naďalej zárukou pestrosti a vysokej kvality. Ak ste ešte nestihli využiť možnosť navštíviť košické čítačky nemusíte sa obávať. Určite zaujme Eduardo Moga (28.7.), básnik a literárny kritik s bohatou literárnou tvorbou, ktorý sa môže pochváliť mnohými oceneniami, napríklad cenou Latino Book Award a tiež často oceňovaná Miren Agur Meabe (27.7.), pedagogička, ktorá sa venuje prevažne poézii a literatúre pre deti a mládež.

*** „Ďalej budú našimi hosťami napríklad Márius Kopcsay (22.7.), päťnásobný finalista Anasoft litera a Peter Getting (25.7.), spisovateľ a novinár, ktorý získal významné ocenenie, Plaketu tolerancie.“*** Toto ocenenie udeľuje medzinárodná židovská humanistická organizácia B’nai B’rith Tolerancia za pozitívny postoj a vzťah k židovskej komunite.

„Spomeniem aj poľského hosťa Piotra Pazińskeho (23.7.), ktorý má na konte tri knihy a je držiteľom Európskej ceny za literatúru a prestížneho ocenenia od časopisu Polityka.“ Rovnako by sme sa mohli pristaviť pri každom z mien, ktoré figurujú na zozname tohtoročného festivalu. „Dá sa len konštatovať, že čo meno, to osobnosť. Naozaj každé stretnutie s týmito literárnymi špičkami garantuje nesmierny zážitok a aj preto čitateľom odporúčam, aby si ich nenechali ujsť“, dodáva riaditeľka knižnice.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM