Lenka Fedorová Rôzne

Mesiac autorského čítania v Košiciach: Na festivale sa stretla elita

31 večerov, 60 autorov. Taká ja bilancia unikátneho literárneho festivalu, ktorý hostila metropola východu.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac autorského čítania v Košiciach: Na festivale sa stretla elita
Zdroj: TASR

Mesiac autorského čítania je najväčší literárny festival svojho druhu v strednej Európe. V Košiciach počas 31 večerov privítala pobočka Knižnice pre mládež mesta Košice v Kulturparku šesť desiatok autorov zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny a Španielska, ktoré bolo v tomto roku hosťom festivalu. Spisovatelia tak naživo predstavili rôznorodosť aj kvalitu súčasnej európskej literatúry.

Na festivale sa stretli rôzne žánre

Festival odštartoval začiatkom júla tradične v Brne, následne sa pripojili Vroclav, Ostrava, Košice a Ľvov. „Naozaj šlo o elitu so zastúpením rôznych literárnych žánrov. Za českú a slovenskú líniu spomeniem aspoň Ballu, Krištůfka, Kopcsaya, Lichnerovú, Litváka, Rakúsa, Soukupovú, Staviarskeho, Šťastnú a Zábranského. Nesmierne zaujal pre nás ešte stále netradičný komiks a jeho španielski predstavitelia Alfonso Zapico a Harkaitz Cano. Samozrejme, hviezdami festivalu boli prvá dáma katalánskej literatúry Carme Riera, cenami ovenčená Vanessa Montfort či uznávaní španielski prozaici Ignacio Vidal–Folch a Lluís-Anton Baulenas, manželia Maria Merce Cuartiella a Joan Manuel Soldevilla,“ zhodnotila riaditeľka KMMK Iveta Hurná. Medzi hosťami nechýbali ani detektívni románopisci Domingo Villar, Rosa Ribas či Jordi Llobregat, na publikum silne zapôsobili básne Ukrajinky Iryny Cilyk.

V budúcom ročníku literatúra Gruzínska

Za veľký hendikep považuje riaditeľka knižnice skutočnosť, že časť kvalitnej španielskej literatúry Slováci ani nemajú ako spoznať.„Poväčšine nie je preložená ani do slovenčiny, ani do češtiny, a tak prvýkrát sa s ňou vlastne stretávame až počas týchto večerov. Napriek tomu môžem konštatovať, že návštevnosť a práve na čítaní týchto nám neznámych autorov bola nadmieru početná,“ konštatovala Hurná.

Budúci ročník festivalu by mal priblížiť u nás málo známu literatúru Gruzínska. To, či sa podujatie v Košiciach uskutoční, však závisí od viacerých faktorov, najmä od spôsobu jeho náročného prefinancovania. „Rok čo rok u nás hosťujú iné spisovateľské národnosti, a preto len samotná prekladateľská a tlmočnícka činnosť nás stojí nemalé finančné náklady. Už tento rok to s realizáciou festivalu vyzeralo všelijako. Verím však, že Fond na podporu umenia nás opäť podporí,“ dodala riaditeľka.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM