Lenka Fedorová Kultúra

Mesiac autorského čítania v Košiciach: Rozmanitosť prinesú španielski autori

Júl sa stal mesiacom autorského čítania, a tak sa aj Košičania tešia na českých, poľských, ukrajinských i španielských spisovateľov.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac autorského čítania v Košiciach: Rozmanitosť prinesú španielski autori
Zdroj: TASR

V Košiciach otvorili najväčší stredoeurópsky literárny festival Mesiac autorského čítania Počas 31 dní sprostredkuje stretnutia so 62 súčasnými autormi z Česka, Poľska, Slovenska, Ukrajiny a tohtoročnej hosťujúcej krajiny – Španielskeho kráľovstva.

Výstavu zahájil španielsky veľvyslanec

Putovný literárny festival sa paralelne uskutočňuje aj v Brne, Ostrave, ukrajinskom Ľvove a poľskom Vroclave. V Košiciach ho organizuje Knižnica pre mládež mesta Košice. Pri knižničnej pobočke Litpark v areáli Kulturparku bude každý večer od 18:00 hodiny čítať dvojica autorov, v prvej programovej línii vystúpia českí, slovenskí, poľskí a ukrajinskí spisovatelia, a v druhej od 19:00 hodiny hostia zo Španielska.

Výstavu otvoril španielsky veľvyslanec v SR Félix Valdés, viceprimátor Košíc Martin Petruško a riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná. Maratón autorských čítačiek následne začali predstavením svojej literárnej tvorby španielsky autor Domingo Villar a slovenský spisovateľ Balla.

Rozmanitosť španielskych básnikov

Literárne večery sprostredkujú stretnutia s viacerými víťazmi a nominantmi literárnych cien Anasoft litera a Magnezia Litera, okrem Ballu sú to napríklad Peter Krištůfek, Márius Kopcsay, Rút Lichnerová, Ján Litvák, Stanislav Rakús, Petra Soukupová, Víťo Staviarsky, Irena Šťastná či David Zábranský.

„Rovnako sa môžu naši návštevníci tešiť na španielskych autorov, ktorí svojou rozmanitosťou určite uspokoja každého. Spomeniem aspoň básnika Ernesta Péreza Zúńigu, Ignacia Vidal-Folcha – autora komiksových scenárov, ktorý ako korešpondent sledoval pád komunizmu v Európe, a asi najznámejšieho surrealistu Fernanda Arrabala, spisovateľa, režiséra, divadelného umelca a obrancu ľudských práv, ktorý získal viacero medzinárodných ocenení a vyznamenaní,“ uviedla Hurná.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM