Zuzana Vajayová Rôzne

Mestá a obce majú možnosť podporovať svoju medzinárodnú spoluprácu

Mestá a obce majú možnosť aktívne podporovať svoju medzinárodnú spoluprácu. V rámci komunitárneho programu Európskej únie Európa pre občanov sa môžu uchádzať o finančnú podporu svojich ambicióznych projektov.

Tento program významným spôsobom podporuje partnerskú spoluprácu miest a ponúka možnosti na zapojenie sa do občianskych aktivít medzinárodného charakteru. Hlavne stretnutia občanov miest a obcí združených v rôznych spolkoch a organizáciách, ako sú športové kluby, kluby dôchodcov, združenia umelcov či napríklad záhradkárov.

Samosprávy sa môžu zapojiť do programu v rámci dvoch opatrení. V prípade, ak majú záujem o krátkodobú spoluprácu medzi družobnými obcami. Krátkodobá spolupráca môže trvať maximálne 21 dní. Výška grantu sa pohybuje v rozpätí 5000 až 25.000 eur. V prípade tohto opatrenia možno podať žiadosti o grant k 1. júnu a k 1. septembru 2011.

Druhou možnosťou pre získanie grantov na podporu medzinárodnej spolupráce je dlhodobé tematické sieťovanie medzi partnerskými obcami. V tomto prípade sa výška grantu pohybuje v rozpätí 10.000 až 150.000 eur. Maximálne trvanie projektu je 24 mesiacov, pričom maximálne trvanie jedného stretnutia partnerských samospráv je 21 dní. V prípade takýchto projektov je najbližším termínom na podanie žiadosti o grant 1. september 2011.

Celkový rozpočet programu Európa pre občanov na roky 2007 až 2013 je 215 miliónov eur. „Vzhľadom na dostatočné finančné zázemie považujeme tento program za šancu pre samosprávy a príležitosť ich obyvateľov, nakoľko medzinárodný rozmer ponúka mestám a obciam široké možnosti všestranného rozvoja,“ uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Zdroj: TASR Foto:Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM