Zuzana Vajayová Rôzne

Mestá bude skrášľovať vyše 4000 dobrovoľníkov

Takmer 4300 dobrovoľníkov bude o štyri dni v rámci podujatia Naše Mesto zachraňovať zrúcaniny, čistiť cyklotrasy a lesné chodníky, darovať krv alebo obnovovať ihriská.

Výnimkou nebude ani varenie guláša pre bezdomovcov. Novinkou tohto roka bude záchrana zrúcaniny Turnianskeho a Pajštúnskeho hradu i zrúcaniny Hričov. Dobrovoľníci tiež budú tráviť čas s hendikepovanými ľuďmi na opekačke v prírode a v tvorivých dielňach.

„Seniorov budú učiť, ako používať skype a internet, aby mohli komunikovať so svojou rodinou. V bratislavskom Starom Meste zasa budú dobrovoľníci čistiť priestory Pisztoryho paláca a jeho nádvoria, aby sa jeho brány mohli príležitostne otvoriť aj verejnosti," povedala Monika Smolová, programová koordinátorka Nadácie Pontis, ktorá podujatie organizuje spolu so skupinou firiem Engage. Počas podujatia si na svoje prídu aj autisti, ľudia bez domova a stovky detí, ktorých organizácie často nemajú voľné kapacity na skrášlenie svojho prostredia a na pomoc, ktorú nevyhnutne potrebujú. Niekoľko odvážnejších si vyskúša, aké je to by v koži človeka bez domova – predajcu časopisu Nota Bene.

V Európskom roku dobrovoľníctva sa do podujatia Naše Mesto zapojil rekordný počet dobrovoľníkov i miest. „Dali sme si neľahkú výzvu zapojiť aspoň 4000 dobrovoľníkov, čo sa nám aj podarilo. Okrem tradičných miest ako Bratislava, Žilina a Košice sa akcia prvýkrát uskutoční aj v Galante, Hlohovci a v Spišskej Novej Vsi. Dobrovoľníci budú pomáhať pri viac ako 240 aktivitách, vďaka ktorým pomôžu svojmu okoliu v meste,“ dodala Smolová.

Počas Nášho Mesta prichádzajú zamestnanci firiem priamo do organizácií, ktorým nezištne pomáhajú – manuálne alebo im poskytujú aj svoje skúsenosti a know-how z oblasti marketingu, komunikácie či počítačových zručností. Podujatie, ktoré sa tento rok uskutoční 17. a 18. júna, sa každý rok rozrastá. Ešte pred štyrmi rokmi začínalo s počtom 400 dobrovoľníkov v Bratislave. Od roku 2007 sa do neho zapojilo 60 firiem a viac ako 5000 dobrovoľníkov, ktorí spolu odpracovali 18589 hodín, čo je desať rokov práce jedného človeka. Hodnota tejto práce predstavuje 78.631 Eur.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM