Lenka Fedorová Rôzne

Meštiansky dom, ktorý špatí Hlavnú ulicu: Kedysi v ňom vraj strašilo, teraz ho čaká poriadna zmena! FOTO

Je v dezolátnom stave a pomaly sa stáva ruinou. Našiel sa však kupec a ten s ním má iné plány. Reč je o meštianskom dome na rohu Hlavnej a Františkánskej ulici v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Meštiansky dom, ktorý špatí Hlavnú ulicu: Kedysi v ňom vraj strašilo, teraz ho čaká poriadna zmena! FOTO
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Na prvý pohľad stará budova, ktorej zjav nie je lichotivý ani pre domácich ani pre turistov, na druhej strane národná kultúrna pamiatka, ktorá má svoju hodnotu. Každopádne, z meštianskeho domu na rohu Hlavnej a Františkánskej ulice sa stáva ruina.

Dom sa nedarilo predať

Meštiansky dom na Hlavnej 87 vlastnilo Štátne divadlo Košice, to sa ho však snažilo predať. Podľa slov Svjatoslava Dohoviča zo Štátneho divadla, bolo 2. kolo elektronickej aukcie na predaj Meštianskeho domu na Hlavnej ulici č.87 vyhlásené 9. marca 2016. V aukcii bola určená primeraná cena 561 600 €.

Ako ďalej pre Košice24 uviedol, lehota na predkladanie ponúk uplynula 8. apríla 2016 o 15:00. Do tohto termínu predložil svoju ponuku jediný záujemca, spoločnosť, ktorá ponúkla cenu 562 000 €.

Z domu bude galéria umenia

„Na základe výsledku elektronickej aukcie bola 31.5.2016 podpísaná kúpna zmluva medzi Štátnym divadlom Košice a spoločnosťou, účinná od 4.6.2016 po zverejnení v centrálnom registri zmlúv,“ uviedol Dohovič.

Dohovič ďalej prezradil, že podľa tejto zmluvy, ktorá obsahuje aj klauzulu o využití, by mala spoločnosť aj ďalej tento objekt využívať na kultúrne účely, konkrétne na galériu umenia.

V minulosti vraj v dome strašilo

O meštianskom dome sa medzi miestnymi traduje legenda, že dôvod nezáujmu o jeho kúpu má korene v jeho histórii. Povráva sa, že v ňom kedysi strašilo. V dome mala byť baletná sála a byt, v ktorom bývali dve ruské baletky. Tie vraj v noci počuli neznáme kroky, jedna z nich vraj videla postavu robustného muža. Po tomto zážitku údajne z domu odišli. O tom či je táto legenda pravdivá sa dá len polemizovať. Nikto ju nepotvrdil, avšak ani nevyvrátil.

Meštiansky dom na Hlavnej ulici je v dezolátnom stave
7
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM