Michal Lendel Správy

Mesto chce zlákať ľudí do MHD: Okrem nových autobusov sa tešte aj na vynovené trate

Košice sa chystajú investovať do opráv tratí električiek. Pôjde pritom o obrovské investície, ktoré si ale vyžaduje bezpečnosť a komfort cestujúcich. Ide o jeden z projektov, ktorý má pritiahnuť verejnosť späť do hromadnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce zlákať ľudí do MHD: Okrem nových autobusov sa tešte aj na vynovené trate
Zdroj: Webnoviny.sk

Košice môže mať v budúcnosti problémy s dopravou v meste podobne, ako je tomu v Bratislave alebo iných európskych mestách. Práve tomuto scenáru majú zamedziť plánované investície do verejnej dopravy. Jedným z projektov, ktorých úlohou je skvalitnenie hromadnej dopravy v meste, je plánovaná investícia do renovácie výraznej časti električkových tratí na území mesta.

Dve etapy prác rekonštrukcie tratí električiek

Podľa slov viceprimátora Košíc Jána Jakubova má plánovaná rekonštrukcia pozostávať z dvoch časti, pričom suma za obe sa pohybuje okolo 90 miliónov eur, no výsledná cena sa bude odvíjať aj od verejnej súťaže.

„Prvá etapa, tzv. integrovaná koľajová doprava, kde sme sa stali prijímateľom tejto časti, je trať Staničné námestie , Štúrova, Kuzmányho , Hviezdoslavova, až po obratisko na Nám. Maratóna mieru . Finančný objem za túto časť je zhruba 40 mil. eur. Druhá časť bude zahŕňať križovatku Kuzmányho, Štúrova, pokračuje na Moldavskú, kruhový objazd, Trieda SNP ( a Bardejovská), Festivalové námestie, Infinity Aréna. Predpokladaný finančný objem 50 mil. eur," uviedol Jakubov.

Modernizácie majú vrátiť ľudí do verejnej dopravy

Ako nám prezradila hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová, predpokladá sa, že modernizácia bude pokračovať aj v ďalšom programovacom období 2015 až 2020. „Plánované sú investície do modernizácie električkového depa a podľa toho, aký sa nám podarí získať finančný objem, aj do ďalšej etapy električkových tratí,“ upresnil viceprimátor Košíc.

Cieľom vedenia mesta a DPMK je prostredníctvom modernizácie verejnej dopravy konkurovať tej osobnej. „Sme presvedčení, že po všetkých investíciách týkajúcich sa modernizácie tratí a nákupu nových autobusov a električiek sa cestujúca verejnosť vráti k verejnej doprave. Očakávame zlepšenie komfortu a bezpečnosti dopravy a zvýšenie celkovej úrovne cestovania v MHD,“ povedala hovorkyňa Karaffová.

Nedávna verejná súťaž na nákup autobusov

Prednedávnom sa skončila verejná súťaž na nákup 127 autobusov v predpokladanej hodnote 28,4 miliónov eur bez DPH. Dopravný podnik už podpísal kúpnu zmluvu so spoločnosťou SOR Libchavy, ktorá uspela s najnižšou cenou 28,7 milióna eur.

Prvé nové autobusy by sa mohli v Košiciach objaviť na prelome rokov 2013 a 2014. Všetky majú byť dodané do konca septembra 2014. Z celkového počtu nových autobusov bude 61 ks celo nízkopodlažných, 56 ks celo nízkopodlažných kĺbových, 5 ks malokapacitných nízkopodlažných a 5 ks elektrobusov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM