Tlačové správy

Mesto Humenné nie je spokojné s fungovaním energetickej spoločnosti

Prečítajte si tlačovú správu vedenia Mesta Humenné, v ktorej reaguje na udalosti z posledných dní. Stanovisko je zverejnené v pôvodnom znení, bez redakčných úprav.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Humenné nie je spokojné s fungovaním energetickej spoločnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Humenné, 5.1.2015. Mesto Humenné presadzuje zmeny vo fungovaní Humenskej energetickej spoločnosti, ktorej je tretinovým vlastníkom. V roku 2005 bývalé vedenie mesta uzavrelo zmluvu, ktorá obsahuje množstvo nejasností a ktorej platnosť už zrušil prvostupňový súd. Mesto chce celú energetickú spoločnosť dostať pod kontrolu tak, aby bola zabezpečená kvalitná, spoľahlivá a cenovo dostupná dodávka tepla pre domácnosti.

Mesto Humenné v súčasnosti podrobne monitoruje všetky nahlásené poruchy na tepelných rozvodoch. „Zistili sme, že väčšina z týchto porúch vôbec nie je takého rozsahu, ako bolo ohlásené. Všetko nasvedčuje tomu, že ide buď o nepravdivé alebo zdramatizované správy s cieľom vytvoriť tlak na mesto, aby pristúpilo na nevýhodné zmluvné podmienky s energetickou spoločnosťou a investovalo aj do takých zariadení, kde to nie je potrebné,“ uviedla primátorka Humenného Jana Vaľová. „Navyše, energetická spoločnosť neúmerným predlžovaním odstávok tepla robí z obyvateľov Humenného rukojemníkov.“

Pred Vianocami boli ohlásené tri poruchy, ale miestnym šetrením mestský úrad zistil len jednu rozkopávku a to tiež len vo veľmi malom rozsahu. Po Novom roku bolo nahlásené ďalšie prasknuté potrubie, ale ani táto správa sa nepotvrdila, išlo len o vykopanú dieru. Už deň pred tým sa v niektorých médiach objavil oznam, že sa jedná o poruchu a havarijný stav. (Prikladáme fotodokumentáciu z dnešného dňa, ktorá vyvracia tvrdenie energetickej spoločnosti). Preto na údajné miesto poruchy zamestnanci mesta privolali políciu a mesto podalo trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci.

Mesto Humenné aj prostredníctvom Humenskej energetickej spoločnosti v uplynulom období investovalo do rekonštrukcie a modernizácie potrubí 4,2 milióna eur. „Akékoľvek ďalšie investície podmieňujeme jasným a transparentným nastavením zmluvných vzťahov. Nie je možné, aby mesto ako tretinový vlastník energetickej spoločnosti nemalo prístup k informáciám, nemalo dobré vedomosti o stave rozvodov a plánovaných opravách a nemalo podklady k verejnému obstarávaniu. Momentálne, po prešetrení daného stavu máme dôvodné podozrenie, že viaceré poruchy sú vopred plánované. Údajne sa v najbližšom období pripravuje približne sedem ďalších porúch, o čom ma informovali niektorí novinári vo svojich otázkach,“ upozorňuje Vaľová.

V roku 2005 bývalé vedenie mesta bez predchádzajúceho súhlasu mestského zastupiteľstva uzavrelo zmluvu s Humenskou energetickou spoločnosťou, a.s., ktorú si dalo schváliť až po uplynutí skoro jedného roka mestským zastupiteľstvom. „Zmluva je pre mesto nevýhodná, neurčuje jasné pravidlá investícií a je nevyvážená,“ uviedla primátorka Vaľová, čo konštatoval aj prvostupňový súd. V spore medzi Humenskou energetickou spoločnosťou sa priklonil na stranu mesta a rozhodol, že zmluva je neplatná. Humenská energetická spoločnosť, ktorej väčšinovým vlastníkom je firma Chemes, ignoruje uznesenia MsZ a nepredkladá materiály, o ktoré ju žiada zastupiteľstvo. Dokonca zrušila dozornú radu a predsedu dozornej rady, ktorým bol zástupca primátorky mesta Andrej Semanco. „Mesto chce celú energetickú spoločnosť dostať pod kontrolu tak, aby bola zabezpečená kvalitná, spoľahlivá a cenovo dostupná dodávka tepla pre domácnosti, ale aj podnikateľské subjekty,“ uzavrela Vaľová.

Tlačová správa: Za obsah a fotografie zodpovedá jej zadávateľ. Bez redakčných úprav.

Mesto Humenné nie je spokojné s fungovaním energetickej spoločnosti
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM