Zuzana Vajayová Rôzne

Mesto sa zapojilo do medzinárodného projektu integrácie mladých Rómov

Deväť európskych miest, medzi nimi aj Košice, sa zapája do projektu ROMA-Net, ktorý rieši problematiku integrácie Rómov do spoločnosti.

Partneri projektu sa dohodli, že ich prioritou bude zdôraznenie úsilia na zdokonalenie prístupu a integrácie služieb, ktoré podporujú mladých Rómov, aby sa ľahšie zapojili do spoločnosti ako aktívni dospelí občania.

Vedúcim partnerom projektu, ktorý je súčasťou operačného programu URBACT II Európskej únie, je mesto Budapešť. Ďalšími partnermi je osem európskych miest s významnou rómskou komunitou na ich území: Udine a Bologna v Taliansku, Karviná v Českej republike, Heraklion v Grécku, Almeria a Torrent v Španielsku, Glasgow v Škótsku a Košice na Slovensku.

„Hlavným cieľom mesta Košice v projekte ROMA-Net je vypracovať udržateľný miestny akčný plán pre rómske otázky, ktorý bude dlhodobo aplikovateľný v stratégii mesta. Na tento účel bola vytvorená miestna podporná skupina odborníkov pozostávajúca z predstaviteľov mestskej samosprávy, neziskových organizácií pracujúcich s marginalizovanými skupinami a rómskych aktivistov. Všeobecný strategický akčný plán na integráciu marginalizovaných skupín obyvateľstva by mal byť hotový koncom roku 2012,“ uviedol projektový koordinátor Ladislav Perháč.

Projektové úlohy sa budú riešiť v troch pracovných skupinách. Košice sú spolu s Karvinou a Almeriou v skupine zameranej na výmenu skúseností a štúdium integrovaného a lokálneho prístupu pri riešení vylúčenia a segregácie a bytovej otázky.

Do projektu je zahrnutý aj takzvaný medzigeneračný faktor, ktorý je základom sociálneho a ekonomického vylúčenia Rómov v Európe. Ide o nepriaznivé podmienky, ktoré existujú medzi rómskym obyvateľstvom a najviac postihujú mladých Rómov, ktorí sa chystajú nastúpiť do zamestnaneckého pomeru. Týka sa to všetkých partnerských miest projektu ROMA-Net. „Pre väčšinu Rómov doterajšia situácia znamená chudobu, diskrimináciu, nezamestnanosť alebo neoficiálnu vykorisťovateľskú formu práce, závislosť od sociálnej siete, nízke alebo žiadne vzdelanostné štandardy, slabé zdravotné a neadekvátne bytové podmienky často bez vlastníckych práv,“ poznamenal Perháč.

Projekt je financovaný z programu URBACT II. Tento program mestského rozvoja má zlepšiť účinnosť politík rozvoja miest a posilniť spoločnú koncepciu ich integrovaného rozvoja. Podporuje kapitalizáciu a šírenie znalostí a aktívne prispieva k vykonávaniu lisabonskej stratégie pre rast a zamestnanosť a stratégie trvalo udržateľného rozvoja EÚ. „Prioritou programu a tiež projektu ROMA-NeT je zamestnanosť a ľudský kapitál – zamestnateľnosť, kvalifikácia, prístup na trh práce, systémy vzdelávania a odbornej prípravy, tvorba pracovných miest najmä pre znevýhodnené skupiny a oblasti,“ uzavrel Perháč.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM