Zuzana Vajayová Rôzne

Mesto sprístupní materské školy už dvojročným deťom

Záujem zachovať službu pre rodičov dvojročných detí, ktorí chcú začať pracovať deklaruje mesto Košice.

TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Martina Viktorínová. Zároveň však zdôraznila, že táto služba nie je dotovaná štátom a mesto žiada o finančnú súčinnosť a ústretovosť rodičov, ktorí ju potrebujú.

„Záujem o umiestnenie dvojročných detí do materských škôl, ktoré sú určené pre deti od troch do šiestich rokov, v posledných rokoch enormne vzrástol. Vzhľadom na absenciu jaslí a aj napriek preplneniu materských škôl mesto dobrovoľne vychádza rodičom v ústrety a ponúka im možnosť umiestniť dvojročné deti do materských škôl v pôsobnosti mesta,“ povedala Viktorínová.

Doplnila, že úprava doterajšieho symbolického poplatku z 10 eur na 50 eur za mesiac je nevyhnutná, v opačnom prípade by bolo mesto nútené túto pomoc pracujúcim rodičom zrušiť. „Mamičkám dvojročných detí by tak ostala už len možnosť umiestniť ich do drahých súkromných jaslí, alebo by nemali možnosť ísť pracovať pred dovŕšením tretieho roku dieťaťa. Nový poplatok však bude platiť len kým dieťa nedovŕši tri roky, potom sa príspevok aj počas školského roka upraví na 15 eur,“ dodala Viktorínová.

Poplatky za starších škôlkarov stúpnu približne o 5 eur a za deti navštevujúce školské kluby detí –družiny o necelé tri eurá. „Zvýšenie v oboch prípadoch sa však nebude týkať rodín v hmotnej núdzi. Príspevok bude znížený o 20 percent aj v prípade, že má zákonný zástupca tri a viac detí vo veku plnenia školskej dochádzky. Zároveň ak dieťa zo zdravotných dôvodov alebo vážnych rodinných dôvodov nenavštevuje viac ako 30 dní materskú školu, rodič príspevok neuhrádza,“ spresnila hovorkyňa mesta.

Minimálna zmena poplatkov by sa mala dotknúť aj žiakov umeleckých škôl, kde však nastane zvýšenie len o niekoľko centov.

Upravené poplatky by mali priniesť viac prostriedkov, ktoré môžu skvalitniť poskytované služby. Návrh na zmenu poplatkov bude prerokovaný na júnovom mestskom zastupiteľstve.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM