Zuzana Vajayová Rôzne

Mesto získa nového čínskeho partnera

Košice získajú ešte tento rok nového partnera, ktorým bude čínske mesto Wuhan. Mesto Košice s ním podpíše memorandum. Informoval o tom Viktor Klik z košického magistrátu.

„Mesto Košice sa usiluje o rozvoj priateľských vzťahov a nadväzovanie nových foriem spolupráce. Partnerstvo medzi Košicami a čínskym Wuhanom považujem za veľmi perspektívne, obohacujúce a vzájomne prospešné," skonštatovala námestníčka primátora Renáta Lenártová.

Vedenie mesta sa už stretlo s predstaviteľmi miestnej čínskej správy Wuhanu. Dohodli sa aj na vytvorení Memoranda o porozumení, ktoré sa bude týkať predovšetkým oblastí kultúry, športu, cestovného ruchu a obchodnej spolupráce.

Košice sa čínskemu partnerovi predstavili ako priemyselná a kultúrna metropola východného Slovenska. Jedným z bodov stretnutia bol aj projekt Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK), ktorým sa stanú Košice v roku 2013. Zástupcov mesta Wuhan pozvali aj na Otvárací ceremoniál EHMK 2013.

Wuhan je hlavným mestom čínskej provincie Chu-pej s viac ako piatimi miliónmi obyvateľov. V rámci Ázie ide o jedno z najprogresív­nejšie sa rozvíjajúcich miest a centrum moderného priemyslu a vedeckého výskumu. Aj vďaka strategickej polohe sú hlavnými priemyselnými odvetviami výroba automobilov, ocele, ochrana životného prostredia, farmaceutický priemysel a biologické inžinierstvo.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM