Andrea Mesarčíková Rôzne

Mesto zrealizovalo na Luníku IX projekt na prevenciu užívania drog

Pod názvom Prevencia užívania drog v rómskej komunite zrealizovalo mesto Košice projekt v komunitnom centre na sídlisku Luník IX.

Jeho cieľom bolo začať s realizáciou primárnej a sekundárnej prevencie závislosti u detí a ich rodičov v tejto košickej mestskej časti. Sídlisko sa vyznačuje vysokým počtom sociálne vylúčených Rómov, vysokým percentom mládeže fetujúcej toluén, ale aj dospelej populácie, ktorá podlieha ďalším druhom závislostí, napríklad gamblérstvu a závislosti od alkoholu a drog.
„Našou snahou bolo poukázať na dôležitosť riešenia problému, ktorý má narastajúcu tendenciu, aj prostredníctvom zvolenia vhodných vzdelávacích a poradenských aktivít, zameraných na rozvoj sociálnych zručností a riešením modelových situácií, ktorými podporíme aktívny a zdravý životný štýl," uviedla koordinátorka projektu Katarína Tkáčová z oddelenia služieb obyvateľstvu Magistrátu mesta Košice (MMK).
Projekt realizovalo mesto v mesiacoch máj a jún raz týždenne v komunitnom centre na Luníku IX. Podieľali sa na ňom odborní lektori, terénna sociálna pracovníčka, dobrovoľníci a koordinátorka projektu. Na záver sa účastníci projektu stretli na hodnotiacom vystúpení v rekreačnom stredisku Alpínka pri Košiciach, kde pre nich organizátori pripravili program vo forme interaktívnych hier a hudobno–zábavného podujatia s vystúpením hudobníka Mariána Čekovského.
„Luník IX sa vyznačuje špecifickou charakteristikou, ale aj napriek tomu sme si získali ich pozornosť na témy súvisiace s drogovou problematikou a to nám bude udávať smer do budúcna, ako pokračovať ďalej v prevencii užívania drog v tejto komunite," zhrnula vedúca oddelenia služieb obyvateľstvu MMK Eva Dudová.
Projekt sa uskutočnil vďaka grantovému programu Prekročme spolu bariéry Nadácie Orange.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM