Zuzana Vajayová Rôzne

Mestské zastupiteľstvo prijalo výzvu Vláde SR k predaju TEKO

Vyhlásenie k plánovanej privatizácii Teplárne Košice (TEKO) prijali na dnešnom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).

Podľa viceprimátora Ladislava Lazára je plánovaný 5 percentný prevod akcií teplárenskej spoločnosti na mesto Košice nedostačujúce a hrozí nárast cien tepla pre obyvateľov Košíc.

MsZ vyjadrilo nesúhlas a znepokojenie s uznesením vlády Slovenskej republiky k výške podielu samosprávy mesta Košice v spoločnosti, pretože považuje TEKO za strategický podnik pre mesto Košice. Vo vyhlásení sa uvádza, „ TEKO ako najväčší výrobca a distribútor tepelnej energie ako aj jeden z najvýznamnejších výrobcov elektrickej energie a poskytovateľov podporných služieb pre zabezpečenie spoľahlivosti elektrizačnej sústavy na Slovensku, prakticky nezvyšovala v rokoch 2007 – 2010 ceny tepla v Košiciach, ktoré sú ešte aj v súčasnosti jedny z najnižších v republike. V rokoch 2002 –2010 TEKO vynaložila na investície a opravy výrobných technológií a do ekologizácie výroby tepla a elektriny viac ako 120 miliónov eur, čo je najviac spomedzi všetkých štátnych teplárenských spoločností. Sústava centralizovaného zásobovanie teplom v meste Košice je jednou z najväčších sústav v strednej Európe a zabezpečuje spoľahlivé a bezpečné dodávky tepla a teplej vody za trvalo udržateľné ceny.“

Podľa Lazára existuje reálny predpoklad toho, že privatizéri a zahraniční investori očakávajú urýchlené vrátenie svojich investícií, preto je namieste predpokladať, že dôjde k zvýšeniu cien tepla minimálne o 20 percent, a tak predaj teplární v konečnom dôsledku zaplatia spotrebitelia.

MsZ vyzýva vládu Slovenskej republiky o prehodnotenie predmetného uznesenia a žiada previesť na mesto Košice zodpovedajúcu časť akcií TEKO, ktorou bude môcť mesto Košice účinne zabezpečiť kontrolu a riadenie tejto spoločnosti v prospech obyvateľov mesta.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM