Marek Šebeňa Rôzne

Mestskí poslanci zrušili predaj ťahanovského lesa

Developerská spoločnosť Fordin mala zámer vybudovať v ťahanovskom lese najväčší polyfunkčný komplex na východnom Slovensku Abovia Retail Park s investičnými nákladmi 330 miliónov eur.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach na dnešnom mimoriadnom rokovaní zrušilo svoje uznesenie z marca minulého roka o predaji 50 hektárov (ha) lesných pozemkov v katastrálnom území Nové Ťahanovce pre spoločnosť Fordin.
Pôvodne mali o návrhu na zrušenie uznesenia, ktorý predložil primátor mesta František Knapík, hlasovať mestskí poslanci už 27. apríla. Nakoniec si ale vyžiadali 30 dní na preštudovanie všetkých doplňujúcich návrhov investora.
Košický primátor svoj návrh zdôvodnil tým, že počas 14 mesiacov od pôvodného schválenia predaja nepostúpili rokovania s investorom k podpisu zmluvy a investor nereflektoval výhrady mesta.
Ako najviac problémové sa javili podmienky mesta, že investor na vlastné náklady vybuduje pripojovaciu mimoúrovňovú komunikáciu. Ďalej sa ako problém ukázala ochota investora uhradiť pri podpise zmluvy len 2,5 percenta z kúpnej ceny pozemku, ktorá bola viac ako 16,5 milióna eur.
Mesto tiež požadovalo nepodmieňovať úhradu kúpnej ceny viazaním na splnenie investorom vybraných podmienok, napríklad na vydanie stavebného rozhodnutia, nemožnosť akceptácie do zmluvných povinností mesta právoplatnú zmenu územného plánu a vydanie stavebného rozhodnutia. „Pri práve spätnej kúpy je neprijateľná podmienka náhrady škody. Môžeme pristúpiť k istej náhrade preukázateľných nákladov, avšak len vo vzťahu k dopravnej infraštruktúre. Odstúpenie od zmluvy kupujúcim nemôže byť viazané na skutočnosť, že nedôjde k vyňatiu z lesného pôdneho fondu, nie je to problém mesta, je to povinnosť a záujem investora,“ uvádza sa v návrhu uznesenia. Ďalšou z neprijateľných podmienok je návrh, že ak budú splnené podmienky na odstúpenie od zmluvy zo strany investora, ale investor túto možnosť odstúpenia nevyužije, mesto zaplatí náhradu škody a konečne, geologický a archeologický výskum je záujmom investora a prípadné riziká z nálezov neumožňujúcich ďalšie pokračovanie v investícii nemôže znášať mesto.
Proti predaju ťahanovského lesa vznikla aj petícia, pod ktorú sa podpísalo vyše 4000 občanov. Podľa zástupcov petičného výboru nespokojnosť občanov vyvolal nielen plánovaný výrub lesa s nenahraditeľnými spoločensko-ekologickými funkciami, ale aj údajne nedôveryhodné okolnosti predaja.
Developerská spoločnosť Fordin mala zámer vybudovať v ťahanovskom lese najväčší polyfunkčný komplex na východnom Slovensku Abovia Retail Park s investičnými nákladmi 330 miliónov eur. Podľa komunikačného manažéra projektu Mateja Pavlíka investor plánoval vytvoriť retailový park na ploche 30 ha, ďalších 20 ha premeniť na polyfunkčnú zónu s hotelmi, reštauráciami, kinami, kaviarňami, oddychovými a relaxačnými zónami či administratívnou a rezidenčnou časťou. V rámci realizácie projektu by podľa investora vzniklo priamo či nepriamo 5500 pracovných mi­est.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM