Jakub Forgács Samospráva

Mimoriadne zastupiteľstvo o miliónovej kauze mesta: Poslanci KDH sa ho odmietli zúčastniť

O viac ako 20 miliónov eur mohli prísť Košice v spore so spoločnosťou Waltz Properties Limited. Podľa navrhovanej mimosúdnej dohody majú šancu zaplatiť o polovicu menej.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne zastupiteľstvo o miliónovej kauze mesta: Poslanci KDH sa ho odmietli zúčastniť
Zdroj: TASR

Ako dnes na rokovaní mimoriadnom Mestského zastupiteľstva (MZ) informoval primátor mesta Richard Raši, po niekoľkých mesiacoch rokovaní je na stole návrh mimosúdnej dohody. Mesto by malo spoločnosti zaplatiť 9,9 milióna eur. Podmienky dohody dostali politické kluby k pripomienkovaniu na rokovaní zastupiteľstva už 17. júna.

Spor trvá už desiatky rokov

Korene sporu siahajú do polovice 90-tych rokov, kedy mesto odstúpilo od zmluvy na opravu a údržbu komunikácií, s firmou Strelingstav. Vtedy bol primátorom mesta Rudolf Schuster. Firma zažalovala mesto a neskôr sa zlúčila s londýnskou firmou Waltz Properties Limited, ktorá vymáha škodu od mesta. Súdy v svojich verdiktoch, konštatovali, že Košice budú musieť platiť náhradu škody. Voči týmto verdiktom sa už mesto nemôže odvolať. Momentálne má Krajský súd už len rozhodnúť o výške sumy, ktorú bude musieť mesto zaplatiť.

Poslanci MZ za KDH sa odmietli rokovania zúčastniť. „Vyjadrujeme zásadný nesúhlas so zvolaním super rýchleho zastupiteľstva len sedem dní po prvotnej informácii o obsahu Dohody o urovnaní. Odmietame akýkoľvek nátlak a demagógiu pri rozhodovaní o tak závažnej otázke. Podklady ku kauze Strelingstav trvajúcej takmer 20 rokov boli poslancom zaslané len päť dní pred super rýchlym zastupiteľstvom,“ uvádza sa v stanovisku poslaneckého klubu KDH.

Úroky z omeškania už dosahujú 9,3 milióna eur

Primátor Raši dnes pripomenul, že kauza traumatizuje mesto už 18 rokov a novými materiálmi boli len návrhy Dohody o urovnaní. „Dnes nemáme rozhodovať o tom, kto je na vine, ani o tom, kde na to vziať peniaze,“ povedal Raši. Pripomenul, že by nerád nechal rozhodovať o takej závažnej kauze bez širokého konsenzu v meste. „Poslanci KDH tu boli, keď sa zmluva so Strelingstavom podpisovala, aj vtedy keď ju rušili, mali by tu byť aj pri rozhodovaní o mimosúdnom urovnaní sporu,“ vyhlásil.

Podčiarkol, že každým dňom predlžovania sporu, rastie suma o ktorú v ňom Košice môžu prísť. A to kvôli tomu, že všetky doterajšie verdikty súdov hovorili o tom, že mesto bude musieť Waltz Properties platiť náhradu škody. Podľa jedného súdnoznaleckého posudku viac ako 20 miliónov eur, podľa iného 14,5 milióna eur. Touto sumou vyčíslil znalec ustanovený Krajským súdom v Košiciach ušlý zisk o ktorý Waltz Properties Limited prišiel kvôli Košiciam. ,,Pritom 9,3 milióna eur sú len úroky z omeškania,“ pripomenul Raši.

Podľa KDH sa netreba unáhliť

Poslanci KDH žiadali odložiť rokovanie zastupiteľstva na koniec júla. „Skorým a unáhleným rozhodnutím môže mesto veľa stratiť, ale nie získať. Nič neodôvodňuje časový stres pri rozhodovaní. Začiatok dovolenkovej sezóny nemôže odôvodniť unáhlené rozhodnutia,“ uviedli v oficiálnom stanovisku.

„Čudujem sa kolegom z KDH. Za tých niekoľko rokov nepredložili žiadny návrh na ukončenie sporu. Keď sme to prehrali, musíme to zaplatiť,“ reagoval poslanec Ján Süli (SDKÚ-DS). Vyzval tiež primátora, aby nechal o návrhu hlasovať a nečakal na politický konsenzus.

Následne poslanci na návrh Jozefa Filipka (koalícia SMK, KDH) schválili prerušenie rozpravy a primátor Raši vyhlásil, že ďalšie mimoriadne zastupiteľstvo zvolá na 1. júla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM