Správy

Minister hospodárstva ohlásil dobré správy pre východ: Toľkoto nových pracovných miest vznikne!

Minister hospodárstva Vazil Hudák oznámil v utorok mená troch investorov, ktorí v Prešovskom a Košickom kraji rozšíria pôvodnú výrobu. O aké firmy sa jedná a kde presne sídlia?

Ilustračný obrázok k článku Minister hospodárstva ohlásil dobré správy pre východ: Toľkoto nových pracovných miest vznikne!
Zdroj: TASR

V Prešove, Michalovciach a Kežmarku vznikne takmer 200 nových pracovných miest. Šéf rezortu hospodárstva Vazil Hudák navštívil prešovskú firmu Konfektion E SK, s.r.o. Tá je jednou zo spomínaných spoločností. Do budúceho roka plánuje výrobu v meste rozšíriť a obsadiť ďalších asi 100 pracovných mi­est.

Ako uviedol konateľ spoločnosti Štefan Jaroščák, firma pôsobiaca v Prešove od roku 2006 rozbehla pred dvomi rokmi nový projekt, ktorého investícia je vo výške asi 7,5 milióna eur a už zamestnala približne 280 pracovníkov, do budúceho roka budú prijímať ďalších asi 100. Na tento projekt požiadali ešte v minulosti štát o investičný stimul.

„V súčasnej dobe sa táto žiadosť nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK). Veríme, že sa jedná o investíciu, ktorá má parametre, ktoré by mali byť podporené. Po procese MPK to pôjde do vlády. V podstate sa jedná o pomoc od štátu vo výške 2,798 milióna eur. Je to vo forme úľav na dani. Verím, že tento proces bude dotiahnutý do konca a vláda SR niekedy do konca októbra schváli túto pomoc,“ povedal Hudák.

Spoločnosť navrhuje, vyrába a obchoduje s elektrickými, elektronickými a optickými konektormi, koaxiálnymi a žilovými káblami a prepojovacími systémami.

Minister hospodárstva tiež ohlásil rozšírenie výroby v ďalších dvoch firmách v regióne. Prvá je spoločnosť BHS Drives and Pumps, s.r.o., sídliaca v Michalovciach a zaoberajúca sa výrobou elektromotorov a čerpadiel pre práčky. Tu vytvoria 40 nových pracovných miest. Tiež by mali dostať investičnú pomoc od štátu. Podľa Hudáka je vo výške okolo 800 000 eur a pôjde na obstaranie majetku, úľavu na dani a pracovné miesta. Druhá investícia je v Kežmarku. Ide o belgickú firmu Deltrian Slovakia, s.r.o., ktorá vyrába filtračné systémy do ventilačných zariadení. Tu investičná pomoc predstavuje asi 1,2 milióna eur. Aj vďaka nej by mala firma vytvoriť 50 nových pracovných miest. Tieto stimuly by mala prerokovať vláda SR v stredu (9.9.).

Ako povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, s ministrom budú hovoriť aj o obsadení priemyselných parkov vo Vranove nad Topľou a Medzilaborciach. Miera nezamestnanosti v Prešovskom kraji je podľa neho k júlu tohto roka 16,4 %.

Minister ešte popoludní navštívi obec Kružľov v okrese Bardejov, kde otvorí novú časť prevádzky spoločnosti FLAMEshoes, s.r.o., ktorá je na Slovensku prvou výrobnou investíciou z Číny.

Foto: Minister hospodárstva Vazil Hudák na utorkovej návšteve v prešovskej firme

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM