Rôzne

Mladý talent z Košíc: Michal je najlepším sústružníkom na Slovensku!

Na Strednej priemyselnej škole na ulici Komenského majú dôvod na radosť. Ich študent je totiž najlepším sústružníkom na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Mladý talent z Košíc: Michal je najlepším sústružníkom na Slovensku!
Zdroj: TASR

Študent IV. ročníka Strednej priemyselnej školy na ulici Komenského v Košiciach Michal Szalay sa stal najlepším sústružníkom na Slovensku. Prvé miesto získal v rámci majstrovstiev Slovenska v CNC sústružení a frézovaní počas výstavy „Mladý tvorca 2017“ na výstavisku Agrokomplex v Nitre.

Učiteľka strojárskych odborných predmetov Magdaléna Belejová ho pripravovala od septembra minulého roka. „V novembri bolo kvalifikačné kolo súťaže, kde programoval priamo na počítači. Získal tam určitý počet bodov, to ho posunulo do finálového kola,“ vysvetlila.

„Vôbec som to nečakal, ale mal som prípravu na veľmi vysokej úrovni. Strojárstvo som sa rozhodol študovať preto, lebo ma vždy zaujímalo, ako sa vyrábajú súčiastky a veci, ktoré sám používam v bežnej praxi a vždy ma bavilo tvoriť,“ uviedol víťaz súťaže Michal Szalay.

Ako povedal, najťažší bol prestup medzi strojom, ktorý majú v škole, a tým, na ktorom súťažili. Súčiastku vyrobil z hliníka, aj keď v škole používajú zväčša iné materiály. „Je to súčiastka bez akéhokoľvek použitia, nachádzajú sa v nej všetky súčasti, ktoré sú potrebné pre výrobu. Je to vlastne taká skúšobná súčiastka,“ vysvetlil Szalay.

Porota hodnotila jednotlivé rozdiely, zhodu súčiastky s výkresom, ako i súhlas tolerančných polí.

Stredná priemyselná škola na Komenského ulici v Košiciach funguje od roku 1872 a je najstaršou školou svojho druhu v strednej Európe. „Ťažiskovým zameraním je strojárstvo. Mali sme úspechy, máme úspechy a dúfam, že budeme mať ďalšie úspechy. Svedčí o tom i víťazstvo nášho študenta v súťaži v CNC sústružení a frézovaní,“ uviedol riaditeľ školy Rastislav Friga.

Ako povedal, súčasné potreby trhu práce požadujú strojársku kvalifikovanú silu. Študenti majú možnosť zamestnania sa po skončení školy. „Už počas štúdia si firmy pripravujú svojich budúcich zamestnancov. Rovnako im dávame dobrý základ pre štúdium na vysokej škole technických smerov a zameraní,“ dodal Friga.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM