Lukáš Zavacký Správy

Mladých železničiarov v Košiciach pribúda: Čím všetkým si deti prejdú?

Do Klubu mladých železničiarov pri Košickej detskej historickej železnici pribudli ďalší členovia. Deti sa okrem teórie priučia i niečo z praxe.

Ilustračný obrázok k článku Mladých železničiarov v Košiciach pribúda: Čím všetkým si deti prejdú?
Zdroj: TASR

Združenie bude mať takmer 50 príslušníkov, ktorí sa budú aktívne podieľať na chode železnice. Na nábor prichádzajú deti, ktoré majú o železničku naozaj záujem. „Miera ich informovanosti je niekedy prekvapujúca,“ povedal prednosta stanice, Igor Holéczy.

Prvý deň spočíva v oboznámení sa s bezpečnostnými predpismi, činnosťami jednotlivých ľudí, ktorí tam pracujú. „Deti si prejdú jednotlivé stanovištia, oboznámia sa s dopravnou kanceláriou, s pomôckami, ktoré používa výpravca a sprievodca,“ doplnil.

Súčasťou formálneho školenia je jedna jazda, kde si chlapci i dievčatá vyskúšajú i prax. „Musia sa tiež naučiť, ako komunikovať s cestujúcimi, keďže prevádzka je prioritne určená na rekreáciu,“ konkretizoval I. Holéczy.

Klub mladých železničiarov vznikol v roku 2012 ako voľné pokračovanie myšlienky výchovy mladistvých na niekdajšej pionierskej železnici. Vybudovaná bola v rokoch 1955 – 1956. „V celom bývalom Československu sme jediní, ktorí prevádzkujeme takúto železnicu,“ zakončil.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM