Lenka Fedorová Správy

Módne triky Košičaniek: Tričká vylepšovali batikou, na mihalnice postačil box na topánky

Ponuka tovarov bola za minulého režimu obmedzená. Kto chcel byť trendy, musel byť vynaliezavý. Niektoré módne zlepšováky dnes dvíhajú kútiky...

Ilustračný obrázok k článku Módne triky Košičaniek: Tričká vylepšovali batikou, na mihalnice postačil box na topánky
Zdroj: TASR

Zatiaľ čo dnes mladí ľudia nakupujú podľa vlastného vkusu a fantázie, budovateľská mládež bola odkázaná na to málo, čo si mohla vybrať spoza pultu. Líšiť sa bolo v dobe uniformity ťažké, o to tvorivejšie boli ale ľudia nútení premýšľať. Čo všetko vedelo nahradiť drahé produkty?

Pani Agáta (50) si na časy pred revolúciou spomína celkom jasne. Pracovala vtedy ako čašníčka, a tak ako všetky mladé ženy, aj ona podliehala módnym trendom, ktoré boli vtedy v kurze. ,,Boli iné látky, ako sú teraz. Nebolo dostať také veci, aké by sme chceli, tak sme si veľa oblečenia šili samé. Napríklad z krimplenu, diolénu alebo slotery," uviedla. Ako ďalej dodáva, veľkým hitom boli aj saténové blúzky a saténové nohavice, ktoré si buď ušili samé alebo si ich dávali šiť.

Kreativita nepozná hraníc a vtedajšie žienky to veľmi dobre vedeli. Slovo nedá sa nepoznali.

,,Vtedy boli populárne kapely ako Olympic, Katapult, Modus, a tak keď sme išli na koncerty, tak sme si sami vyrábali tričká s nápismi tých kapiel. Z výkresu sme si vystrihli šablóny a potom sme ich priložili na biele tričko a tak sme to vyfarbili, že vznikol napríklad názov Olympic. A v tom sme potom išli na koncert," vysvetľuje s úsmevom pani Agáta.

To však nebolo všetko. Obľúbená metóda, ktorou si rady oblečenie menili po svojom bola batika. ,,Tričká sme tak všelijak poskladali, v strede zviazali a to sa potom farbilo. Keď to vyschlo, tak z toho vznikli zaujímavé vzory," spomína ďalej pani Agáta.

Ich vynaliezavosť však nezaostávala ani v líčení. Zatiaľ, čo dnes sa môžeme o najnovších beauty trendoch dozvedieť z rôznych videí, ako tvrdí pani Agáta, vtedy si pomohli s čím sa dalo.

,,Namaľovať si mihalnice sa dalo aj s boxom na topánky, stačila kefka a aby o tom mama nevedela, tak to bolo často aj vonku pod neónom," prezrádza ďalej pani Agáta.

Inak to nebolo ani s vlasmi. Vtedajšie vychytávky by možno stálo za to otestovať aj dnes. ,,Namiesto laku na vlasy sa dala použiť aj cukrová voda alebo namiesto tužidla pivo. Často sme si natáčali vlasy a celkom dobre to potom držalo," prezrádza na záver svoje spomienky pani Agáta.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM