Alexandra Kolínská Správy

Most pri Dvorníkoch čaká veľká rekonštrukcia: Obmedzenia čakajú vodičov, aj cestujúcich!

Most na ceste prvej triedy I/50 pri obci Dvorníky v okrese Košice prejde komplexnou rekonštrukciou. Dopravné obmedzenia sa však nedotknú len motoristov. Cestujúcich sa musia pripraviť na výluky tratí.

Ilustračný obrázok k článku Most pri Dvorníkoch čaká veľká rekonštrukcia: Obmedzenia čakajú vodičov, aj cestujúcich!
Zdroj: TASR

Most pri Dvorníkoch pochádza z 50. rokov minulého storočia a cieľom opravy je odstrániť príčiny zhoršovania technického stavu, zvýšiť bezpečnosť a komfort premávky. Po ukončení rekonštrukčných prác bude zväčšená celková šírka mosta, osadené nové zábradľové zvodidlá i odvodňovacie žľaby. Rekonštrukčné práce sa zamerajú na nové spevnenia svahu proti jeho podmytiu, vybuduje sa nový chodník pod mostom, ako i nové revízne schodisko. V dôsledku sanácie nosnej konštrukcie mosta budú potrebné dve dvojtýždňové výluky jednej zo železničných traťových koľají.

Práce na oprave mosta, ktoré sa začínajú v týchto dňoch, potrvajú približne 15 týždňov. Investorom je Národná diaľničná spoločnosť (NDS), rekonštrukcia je v hodnote 338 813 eur.

Pod mostom vedie dvojkoľajná železničná trať spájajúca Rožňavu a Košice, ktorej sa oprava dotkne formou krátkodobých výluk na jednej z koľají. Cestná doprava na moste bude striedavo vedená v jednom jazdnom pruhu. Informovala o tom spoločnosť Skanska, ktorá rekonštrukčné práce realizuje.

„Začínať budeme búracími a demontážnymi prácami. Vyfrézujú sa staré vrstvy vozovky, vyrovnávací betón vrátane izolácie až do úrovne nosnej konštrukcie. Vo fáze stavebných prác sa vytvorí asfaltová vozovka, osadia sa odvodňovače, mostné závery, rímsy a nové bezpečné zvodidlá,“ sumarizuje projekt oblastný manažér Skanska Igor Korpa-Ondo. „Projekt rekonštrukcie rieši aj odvodnenie mosta, prečistenie dilatačnej škáry, úpravy svahu v okolí mosta a zabezpečenie protikoróznej ochrany oceľových častí.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM