Lenka Fedorová Rôzne

Motorkárka Veronika jazdí s celou rodinou: Keď sa všetci zídeme, je to riadny rachot!

Miluje adrenalín, slobodu a ako sama tvrdí, rada sa necháva unášať silou a zvukom svojho stroja. K motorkám ju odmalička viedol otec, dnes osedláva svoju vlastnú. Reč je o 29-ročnej Veronike Pethö Szőke zo Svinice.

Ilustračný obrázok k článku Motorkárka Veronika jazdí s celou rodinou: Keď sa všetci zídeme, je to riadny rachot!
Zdroj: Archív: Veroniky Pethö Szőke

Je to už štvrtá sezóna, čo Veronika osedláva svojho dvojkolesového tátoša. V rozhovore prezradila ako sa k motorkám dostala, ako na jej hobby reagujú muži i po ktorých cestách si chodí zajazdiť najradšej.

Kedy sa stala motorka tvojou vášňou a na čom jazdíš?

Otec nás od malička viedol k motoršportom, aj keď je pravda, že mňa viac zaujímali autá. Raz ma sestrin frajer (teraz manžel) previezol na motorke a vtedy som povedala, že na motorku už v živote nesadnem… :) No v roku 2012 sme sa s partiou kamarátov rozhodli, že by to predsa len chcelo nejaké spoločné hobby, tak to skúsme. A tak jazdím už 4.sezónu.

Jazdíme celá rodina. Ja s manželom, sestra so svojím, aj keď ona má „motopauzu“ kvôli blížiacim sa materským povinnostiam, švagor, svokor… Keď sa podarí zísť na jednej kope je to riadny rachot :) Mojou prvou motorkou bola Kawasaki Er6n čo je „naháč“. Tento rok som presedlala na „superšport“ hondu cbr600F4i.

Čo hovoria muži na tvoju vášeň? Majú pred tebou rešpekt?

Chlapi, čo jazdia, to berú celkom fajn. Jazdí čím ďalej tým viac žien . Občas vyzvedajú či aj viem niečo o svojej motorke, radia ohľadom technického stavu alebo techniky jazdy. A tí nemotorkári nás ženy na dvoch kolesách obdivujú za odvahu a vzťah k silným strojom.

S akými reakciami sa stretávaš?

Veľa ľudí nás stále berie ako „darcov orgánov“. Ja na to väčšinou len vtipne odpoviem, že ak havaruje motorkár, veľa sa z neho už použiť nedá… :) Je to o ľuďoch, motorkár-nemotorkár, každý sme iný. Druhá skupina ostáva šokovaná, keď poviem, že jazdím na motorke, hlavne keď vidia na akej a len krútia hlavami…

Hovorí sa, že auto vezie telo, motorka dušu. Súhlasíš s týmto výrokom?

Určite áno. Nedá sa jednoducho opísať, prečo ľudia na týchto strojoch jazdia. Je to taký zvláštny pocit slobody, adrenalínu, keďže sa musíte oveľa viac sústrediť na dianie okolo vás. Úplne vypnete hlavu od starostí bežných dní a len sa necháte „unášať“ silou a zvukom svojho stroja.

O motorkároch sa hovorí ako o drsných mužoch. Platí to aj o motorkárkach? :)

Aká je presná definícia drsnej ženy? :) Medzi motorkárkami mám kamarátky kaderníčky, nechtárky, predavačky, manažérky na vysokých pozíciách, dokonca kamionistky alebo mamičky na materskej. Chce to hlavne čistú hlavu a veľkú dávku zodpovednosti.

Chodievaš na motozrazy? Chystáš sa na Šíravu?

Motozrazy sú síce fajn, ale osobne uprednostňujem menšie stretávky alebo spoločné výjazdy. Obecne platí, že čím väčšia akcia, tým viac alkoholu a to s motorkami už nemá veľa spoločného.

Na motorke jazdíš štvrtý rok. Mala si za ten čas aj nejakú nehodu?

Našťastie nie. Kamaráti mali menšie kolízie, ale obišlo sa to bez nejakých vážnejších zranení. Ako admin motorkárskej skupiny na sociálnej sieti však musím povedať, že nehody pribúdajú a žiaľ, aj tie tragické. Je to potom smutné, ak vidíte medzi členmi človeka, ktorý už nie je medzi nami.

Ako vnímaš motoristov na cestách? Sú k motorkárom tolerantní?

Vôbec nie. Ak je niekto tolerantný, buď je to motorkár alebo milovník motoriek. Ostatní si akoby museli dokazovať, že sme „darcovia“. Horšie je, ak si niekto dvíha svoje ego, keď zbadá, že na motorke sedí žena. Zažila som vytláčanie z cesty, obiehanie sprava, aj keď oproti išlo auto, trúbenie, blikanie, výzvy na preteky, ohrozovanie nebezpečnou jazdou… nedanie prednosti by som skôr brala už ako samozrejmosť.

Je to také nepísané pravidlo medzi motorkármi, že motorkár nikdy nie je na hlavnej ceste. Často sa stretnem ale aj s úsmevnou reakciou napr. na semaforoch a ak sú v aute vedľa ktorého zastavím deti. Pridáme trochu plynu a očká sa im rozžiaria :)

Ktoré trasy v okolí máš odjazdené, resp. ktorá je tvoja naj?

Ak ide o okolie tak sú to bežne obľúbené trasy motorkárov tzn. Dargov, Jahodná, Smolník, Dobšiná, Vernár… všade kde je väčšie množstvo zákrut :) Aj keď ja osobne som skôr typ na výlety ako na klopenie v zákrute. Pekné trasy sú v Poľsku v okolí jazera Solina a Zakopaného. Pekná trasa je aj z Košíc na Spiš. To je taký relax s krásnou prírodou ako bonus.

A kam by si sa na dvoch kolesách ešte určite chcela dostať?

Konkrétny cieľ ani tak nemám, skôr by som si vyskúšala fakt dlhý výlet na motorke. Najskôr by som si vyskúšala asi riadny trip po Európe. Na jar sadnúť a vrátiť sa na jeseň.

Foto: archív V. Pethö Szőke

Veronikinou vášňou sa stali motorky
5
Galéria
Zdroj: Archív: Veroniky Pethö Szőke
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM